Favoriten

Tijden en tickets

laatste keer

feelgood school-docu

Liefdevol, streng en rechtvaardig

Deze fijne feelgood-film over de mini-samenleving in een schoolklas doet in eerste instantie denken aan bioscoophit De kinderen van juf Kiet uit 2016, waarin de Brabantse schooljuf vluchtelingenkinderen voorbereidde op een leven in Nederland. Favoriten speelt in de gelijknamige Weense wijk en daar is het juf Ilkay die haar leerlingen, van wie de meesten thuis vanalles spreken behalve Duits, met minstens zoveel toewijding klaarstoomt voor de Oostenrijkse samenleving.

Regisseur Ruth Beckermann volgt de klas van de ambitieuze juf drie jaar lang en dat levert een ontroerend portret op van kinderen uit de cultureel meest diverse wijk van Wenen. In de eerste scene zien we hoe 25 verlegen zevenjarigen hun best doen om de juf te volgen, die de dag swingend begint met gymnastiek op muziek. Aan het eind van de film zijn ze opgegroeid tot een groep tienjarige bijna-pubers die bloednerveus de doorstroomtoets maken voor het vervolgonderwijs.

In het Oostenrijkse schoolsysteem gaan kinderen van hun 7e tot hun 10e naar de Volksschule voor ze doorgaan naar de middelbare school. Die drie jaar blijft dezelfde onderwijzer bij hen. Juf Ilkay smeedt de klas met verve en aanstekelijk enthousiasme tot een hechte groep, altijd liefdevol, maar ook streng en rechtvaardig. En dat ondanks allerlei herkenbare problemen, zoals tekort aan personeel en middelen en niet in het minst onderlinge culturele verschillen.

In het tweede jaar gaan de kinderen zelf filmpjes maken en hoor je meer over de gezinnen waaruit ze komen, soms met complexe achtergronden en trauma's. Langzamerhand leer je ze zo allemaal kennen: de brutale, de studiebol, de diplomaat en de buitenstaander. Als de film één ding laat zien is dat het verschil dat een meelevende juf (of meester) kan maken in het leven van jonge kinderen en hoe belangrijk goed onderwijs is. Spelenderwijs en, in het geval van juf Ilkay, ook dansenderwijs, leren zij hun plekje vinden in de kleine gemeenschap van hun klas.
  

Ruth Beckermann, AUT 2024 - 118 min
documentaire met:

Filmkrant

Lieve documentaire Favoriten schetst het dagelijks leven in een cultureel diverse basisschoolklas in Wenen.” – “Gepolariseerde onderwerpen sijpelen het klaslokaal binnen en juf Ilkay helpt de kinderen daar kritisch naar te kijken.”

De Volkskrant

Zelden maakte een documentaire zo helder duidelijk waar goed onderwijs toe leidt.” – “Beckermann gunt ons, tussen de regels door, niets minder dan een blik op de toekomst van een grote Europese stad.”

NRC

Docent Ilkay Idiskut verschuilt zich niet achter een lesboek.” – “Deze kinderen zijn onze toekomst, de kwaliteit van ons onderwijs bepaalt hoe we straks met elkaar zullen omgaan.”

Trouw

Je voelt dat deze klas Europese samenleving weerspiegelt.” – “[De juf] blijft warm en geduldig en bereid om conservatieve denkbeelden te bevragen.”

The Guardian

Compassionate documentary is testament to a diverse group of delightful seven-year-olds and the brilliance of their dedicated teacher.”

ma. 24 mrt: Movies that Matter + Q&A

Dromen van/ vechten voor vrijheid

Manas

Met kwetsbaarheid en ongelooflijke moed confronteert een Braziliaans meisje in de Amazone het systeem dat haar en alle vrouwen onderdrukt.

nieuw • mozaïekfilm

Hoe iets van het leven te maken

De idylle

Mooi gemaakte tragikomische mozaïek-vertelling over zes getroebleerde mensen, met een sterke rol van Hadewych Minis. Elk worstelt met het leven en eenzaamheid. Een drama dat existentiële onderwerpen lichtvoetig weet te brengen, ontroert en absurditeit vindt in het dagelijks leven.

de nieuwe Mike Leigh

Ontembare en onverklaarbare boosheid

Hard truths

Sober en indrukwekkend meesterwerk van veteraan Mike Leigh verhaalt over een vreselijke depressie van een Londense moeder en echtgenote, die niet met het leven overweg kan. Oscar-waardige hoofdrol van Marianne Jean-Baptiste is grappig-wrang en aangrijpend. 

Verrukkelijke stop-motion

Eenzaamheid (en slakken) achter je laten

Memoir of a Snail

Verrukkelijke stop-motion en emotioneel gelaagde tragikomedie ineen, vol visuele humor en sterke dialogen. De kwetsbare ‘hoarder’ Grace Pudel zit (en zat) het niet mee in het leven, maar haar hoogbejaarde en zeer excentrieke vriendin Pinky biedt haar misschien de kracht alles te doorbreken.

Architectonisch epos

Monumentale dromen

The Brutalist

Twee Oscars voor dit mythische, 3 uur en 35 minuten durende epos over een Joodse Holocaust-overlever (Adrien Brody), die in de VS als architect met zijn autocratische mecenas een brutalistisch monument op een berg wil bouwen.

portret van een diva

De tragische schoonheid van ‘La Callas’

Maria

Angelina Jolie speelt de iconische operadiva Maria Callas in de laatste week van haar complexe leven, in haar luxe appartement in Parijs. Met waanbeelden door medicijngebruik, mijmeringen over haar grote liefde en een haperende stem.

IJzige familie-thriller

Vader en zoon tussen bergreuzen

Alpha.

Gijs Scholten van Aschat en zijn zoon Reinout spelen een (gelijknamige) vader en zoon in een ijzig spannende familie-thriller in de besneeuwde Alpen, prachtig en beklemmend gevangen in een bijna vierkant beeldformaat…

drie oscar-nominaties

Zware jongens op het podium

Sing Sing

Drie Oscar-nominaties voor dit inspirerende, waargebeurde verhaal rond een theatergroep in een Amerikaanse gevangenis. Over veerkracht, menselijkheid en de transformerende kracht van kunst, vertolkt door een onvergetelijke cast van voormalige gevangenen.

geschiedenis in beelden

De ziel van Joods Amsterdam

Nesjomme

Fraai verhaal van Joods Amsterdam tussen de twee wereldoorlogen, verteld met veelal onbekende archiefbeelden, aan elkaar geregen met brieven naar Indië, voorgelezen door Rifka Lodeizen.