Een schitterend gebrek

Tijden en tickets

met gastspreker

Kostuumdrama (in Gouda)

Geheime liefde

Maandag 7 oktober is make-up artist Chinouk Meurer in het Filmhuis te gast bij de voorstelling om haar (historisch correcte) creatieve werk (waaronder pruiken) en de filmproductie toe te lichten, waarbij zij non-stop aanwezig was.

Deze meeslepende verfilming van Arthur Japins bestseller werd voor een flink deel in Gouda opgenomen. Het verhaal begint op een Noord-Italiaans landgoed in de achttiende eeuw. Daar valt de vrijdenkende jonge huishoudster Lucia voor de sympathieke priesterstudent Giacomo Casanova. Voor beiden zal het de eerste en grootste liefde van hun leven worden. Voordat hij naar Venetië afreist voor zijn studie vraagt Giacomo Lucia's hand, zodat hij haar enkele maanden later na zijn terugkeer zal kunnen trouwen. Maar voordat het zover komt slaat het noodlot toe wanneer een pokkenepidemie uitbreekt, waar ook Lucia slachtoffer van wordt. En hoewel ze het overleeft, houdt ze daar een vreselijk verminkt gezicht aan over. Vol schaamte en om Giacomo's leven niet te bederven, slaat ze op de vlucht.

Zestien jaar later, na vele omzwervingen en ontberingen, heeft Lucia zich omgetoverd tot mysterieuze gesluierde courtisane in Amsterdam. En daar zal zij als succesvolle mannenverslindster de inmiddels beruchte internationale vrouwenversierder Giacomo weer terugzien, maar zonder dat hij haar herkent. Japin liet zich inspireren door Casanova's biografie over zijn jonge jaren en schreef zelf mee aan het Engelstalige scenario. Zijn roman is al aan de 72 druk toe en werd vertaald en uitgegeven in 22 landen. Stephen Fry zou er aanvankelijk een Engelstalige bewerking van maken. Fotograaf Erwin Olaf wilde er vervolgens zijn regiedebuut mee maken, maar ziekte gooide roet in het eten. Toch heeft hij flink bijgedragen aan de huidige (Engelstalige) verfilming door Michiel van Erp. Die droeg Een schitterend gebrek dan ook op aan Olaf, die in 2023 overleed.

Bijzonder is dat een groot deel van de binnen-scenes in Gouda zijn verfilmd in een prachtig historisch grachtenpand aan de Oosthaven, waarvan de interieurs volledig authentiek zijn gerestaureerd door de huidige bewoners. Een buitenkansje voor de filmmakers. Op maandag 7 oktober is make-up artists Chinouk Meurer in het Filmhuis te gast bij de voorstelling om haar (historisch correcte) creatieve werk (waaronder ook pruiken) en de filmproductie toe te lichten, waarbij zij non-stop aanwezig was.

Michiel van Erp, NLD 2024 - 108 min
drama met: Dar Zuzovsky, Jonah Hauer-King, Sam Hazeldine

Trouw

Gracieuze verfilming” – “Overtuigt met visuele tinteling.” – ”Van Erp betoont zich een creatieve choreograaf als het gaat om intimiteit: geliefden spelen, dartelen, ontdekken, liefkozen.”

Filmkrant

Knap geschoten kostuumdrama” – “Laat het Amsterdam van de achttiende eeuw fraai tot leven komen in gestileerde scènes.”

nieuw seizoen Movies that Matter

Een dokter uit Gaza op weg naar vrede en waardigheid

I Shall Not Hate

Het nieuwe seizoen van Movies that Matters opent woensdag 9 oktober met deze aangrijpende docu over een dokter uit Gaza, die in 2009 drie dochters verloor door een Israëlische granaat en sindsdien wereldwijd pleit voor vrede, menselijke waardigheid en de coëxistentie tussen Palestijnen en Israëliërs. Daarvoor werd hij genomineerd voor de Vredes-Nobelprijs.

Klap uit  

toneelverfilming

pijn en verzoening

Poison

Tim Roth en Trine Dyrholm dragen deze aangrijpende en gevoelige toneelverfilming van ‘Gif’ van Lot Vekemans. In een ontmoeting van een uit elkaar gedreven stel komen verborgen pijn, onthullingen en wederzijdse verwijten naar boven.

Episch ensemble-drama

Hoe worden we wie we zijn?

Sterben

Een met prijzen overladen en voortreffelijk geacteerd, zwartkomisch ensemble-drama volgt een componist, zijn dirigent, diens zus en hun ouders. Een muziekstuk (‘Sterben’) is de magische schakel tussen hun verhalen. Een precair gebalanceerde, epische film in vijf segmenten over leven, liefde (of een gebrek daaraan) en sterven.

Bizarre reconstructie

Tweedekans-tweeling

The Gullspång Miracle

+ Wander to Wonder (14min.)

Enerverende Noors/Zweedse documentaire reconstrueert zowel humoristisch als ontroerend de ontdekking van een nooit vermoede tweelingzus. Fijn maar ook vol raadsels. De ene na de andere verrassende onthulling houdt de kijker tot het eind in spanning. Met vooraf de originele korte film Wander to Wonder van de Nederlandse BAFTA-winnaar Nina Gantz.

Klap uit  

biopic/kostuumdrama

Op zoek naar sprankeling

Widow Clicquot

Grote, hartverscheurende liefde naast vrouwelijk ondernemerschap in een sfeervol, meeslepend kostuumdrama over de 19-eeuwse weduwe die de sprankelende champagne creëerde zoals we die sindsdien kennen: Veuve Clicquot

Sundance publieksfavoriet

Bedonderde actie-oma

Thelma

In deze favoriet van het Sundance-festival verliest de 93-jarige Thelma al haar spaargeld met een babbeltruuk. Maar deze oma laat het er niet bij zitten en gaat met een stokoude vriend en haar kleinzoon op zoek naar de daders. Een heerlijke zomerkomedie vol familiedynamiek.