Deze meeslepende verfilming van Arthur Japins bestseller werd voor een flink deel in Gouda opgenomen. Het verhaal begint op een Noord-Italiaans landgoed in de achttiende eeuw. Daar valt de vrijdenkende jonge huishoudster Lucia voor de sympathieke priesterstudent Giacomo Casanova. Voor beiden zal het de eerste en grootste liefde van hun leven worden. Voordat hij naar Venetië afreist voor zijn studie vraagt Giacomo Lucia's hand, zodat hij haar enkele maanden later na zijn terugkeer zal kunnen trouwen. Maar voordat het zover komt slaat het noodlot toe wanneer een pokkenepidemie uitbreekt, waar ook Lucia slachtoffer van wordt. En hoewel ze het overleeft, houdt ze daar een vreselijk verminkt gezicht aan over. Vol schaamte en om Giacomo's leven niet te bederven, slaat ze op de vlucht.
Zestien jaar later, na vele omzwervingen en ontberingen, heeft Lucia zich omgetoverd tot mysterieuze gesluierde courtisane in Amsterdam. En daar zal zij als succesvolle mannenverslindster de inmiddels beruchte internationale vrouwenversierder Giacomo weer terugzien, maar zonder dat hij haar herkent. Japin liet zich inspireren door Casanova's biografie over zijn jonge jaren en schreef zelf mee aan het Engelstalige scenario. Zijn roman is al aan de 72 druk toe en werd vertaald en uitgegeven in 22 landen. Stephen Fry zou er aanvankelijk een Engelstalige bewerking van maken. Fotograaf Erwin Olaf wilde er vervolgens zijn regiedebuut mee maken, maar ziekte gooide roet in het eten. Toch heeft hij flink bijgedragen aan de huidige (Engelstalige) verfilming door Michiel van Erp. Die droeg Een schitterend gebrek dan ook op aan Olaf, die in 2023 overleed.
Bijzonder is dat een groot deel van de binnen-scenes in Gouda zijn verfilmd in een prachtig historisch grachtenpand aan de Oosthaven, waarvan de interieurs volledig authentiek zijn gerestaureerd door de huidige bewoners. Een buitenkansje voor de filmmakers. Op maandag 7 oktober is make-up artists Chinouk Meurer in het Filmhuis te gast bij de voorstelling om haar (historisch correcte) creatieve werk (waaronder ook pruiken) en de filmproductie toe te lichten, waarbij zij non-stop aanwezig was.