De terugreis

Tijden en tickets

Nederlandse road-movie

Samen terug in de tijd

In deze melancholische maar minstens zo humoristische roadmovie staan herinneringen, jarenlange liefde en het accepteren van veranderingen centraal. Jaap (Martin van Waardenberg) is al bijna 50 jaar samen met Maartje (Leny Breederveld). Hun seniorenbestaan in een rijtjeswoning zit een beetje vast. De nukkige Jaap is vergroeid met zijn comfortabele tv-stoel maar de soms wat verwarde Maartje zit nog vol levenslust. Een brief van een oude Spaanse vriend doorbreekt de status quo. Jaap ziet het helemaal niet zitten, maar Maartje is niet te vermurwen: ze gaan nog één laatste keer naar Spanje, waar ze vroeger zo graag kwamen. Na decennia doorkruist het wat wereldvreemde stel in hun oude auto opnieuw een inmiddels totaal veranderd Europa. Hun verwondering en gekibbel, het gestuntel met landkaarten en hotelkamerpasjes is hartverwarmend grappig. Oude casettebandjes van Radio Veronica, Franse weggetjes en herinneringen aan jongere jaren ontroeren. In deze kleine Odyssee, gedragen door de twee sympathieke hoofdrolspelers, gaat niet alles van een leien dakje maar komen onze helden met een lach en een traan toch op hun eindbestemming. Terug in de tijd en een stukje dichter bij elkaar.

Jelle de Jonge, NLD 2023 - 98 min
komedie met: Martin van Waardenberg, Leny Breederveld

de Volkskrant

Ontroerende tragikomedie over een ouder wordend echtpaar, die nooit voorspelbaar wordt”

NRC

Jaap en Maartje zitten vast in het gerimpelde keurslijf van de Nederlandse senior.” – “Vrijwel alles in ‘De Terugreis’ is eerder gedaan, maar het is voortreffelijk uitgevoerd.”

Trouw

Vriendelijke roadmovie over twee senioren die het reizen herontdekken, zich verbazen over een veranderende wereld en bovenal elkaar hervinden.”

Sundance Festival Favorite

Iedereen heeft potentie

Radical

Waargebeurd Mexicaanse onderwijsdrama over een achtergestelde basisschool en een idealistische, tegendraadse onderwijzer. Hij weet in zijn leerlingen het beste naar boven te brengen. Heerlijk opbeurend verhaal met een ontwapenende cast.

Bestseller-verfilming

Vervlochten levens

The braid

Verfilming van bestseller De vlecht (door de schrijfster zelf) is een prachtig mozaïek-drama rond drie vrouwen op drie continenten. Canada, Italië en India zijn ver van elkaar verwijderd en toch raken hun levens vervlochten. Over verdriet, hoop en voor jezelf opkomen.

Movies that Matter

Cartoon-protest in India

Drawing a Line

Dinsdag 28 mei: In de laatste film van de Movies that Matter-reeks van dit seizoen vecht de Indiase cartooniste Rachita Taneja voor de vrijheid van meningsuiting met humor en eerlijkheid. De nabespreking is deze keer in de vorm van een gratis cursus cartoons tekenen! – NB: Nederlands ondertiteld

Historisch drama

De magie van een ritme

Boléro

Roaring twenties, Parijs. De extravagante Russische choreografe Ida Rubinstein vraagt Maurice Ravel de muziek voor een ballet te schrijven. Iets gewaagds, zinderend en erotisch. In dit prachtig geschoten historische drama zien we dat hij na lang ploeteren met een grensverleggend, ritmisch en opzwepend meesterwerk komt vol herhaling, dat iedereen kent: de Boléro

Klap uit  

Slavernijverleden

De wortels van discriminatie

Origin

Dinsdag 4 juni: speciale voorstelling bij het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Gerlinda Heywegen leidt de film in en bespreekt daarbij ook de bestseller van Pulitzerprijs-winnaar Isabel Wilkerson. In de film zien we hoe haar boek tot stand kwam met haar analyse van de samenhang tussen racisme, antisemitisme en het kastensysteem. Ze reist daarvoor van de VS naar Duitsland (en onderzoekt de Holocaust) en naar India in een periode die ook in haar persoonlijke leven zeer bewogen is. Nagesprek in de foyer met de heerlijke hapjes van Dushi.

Klap uit  

Slot Italië-trilogie

Een bont stel grafschenders

La chimera

Italiaans schelmenavontuur in de jaren tachtig rond droevige archeoloog Arthur (Josh O'Connor uit The Crown), een bonte bende rovers van Etruskische kunst en verloren liefde Beniamina. Haar moeder (Isabella Rossellini) bestiert in haar rolstoel een groot vervallen landhuis. Sociaal drama, gekweld verlangen en dromerige romantiek van de (zeer onderscheidende) hand van Alice Rohrwacher.

Klap uit  

Elke derde vrijdag van de maand (9x)

Een bonte mix van mooie en actuele films

Filmclub 2023/2024

(besloten)

Het Filmhuis heeft een eigen Filmclub – of eigenlijk twee: elke derde vrijdag van de maand, één op de ochtend en één op de middag. Telkens met een nieuwe film, iets lekkers en gezellig napraten in de foyer. Alleen bij het begin van het seizoen kunt u instappen.