Comedian Harmonists

Tijden en tickets

geen voorstellingen op het programma

Speciale voorstelling

A-capella zingen in Nazi-Duitsland in 1938

Voor de film is er een inleiding waarbij stilgestaan wordt bij de historische gebeurtenissen van 9 november 1938 en de context daarvan. Na afloop van de film is er gelegenheid om vragen te stellen en met elkaar van gedachten te wisselen.

Comedian Harmonists is een historische drama uit 1997 vol muziek dat inzicht biedt in de bewogen levens van de leden van de beroemde Duitse zanggroep en de uitdagingen waarmee zij werden geconfronteerd in een tijd van opkomend antisemitisme. Daarmee herinnert de film ons aan de culturele rijkdom die verloren ging onder bruut geweld en haat. In de film zijn de zangstemmen van de oorspronkelijke groep te horen; de acteurs ‘zingen’ lipsynchroon met opnames uit de jaren dertig. In 1998 won de film bijna alle belangrijke Duitse filmprijzen en was een groot succes in de bioscopen.

De November-progroms van 1938, bekend als de Kristallnacht, waren een gruwelijke uitbarsting van geweld en haat tegen de Joodse gemeenschap in Duitsland en Oostenrijk. Synagogen werden verbrand, winkels werden geplunderd en Joodse families werden geterroriseerd. Deze gebeurtenissen waren een duistere voorbode van de Holocaust en herinneren ons aan de verwoestende gevolgen van intolerantie en haat.

Het Goudse Metaheerhuis (Beet Tahara, Huis der Reiniging) is vandaag niet meer als zodanig in gebruik. Het is nu ingericht als gedenkplaats en vormt een belangrijke bijdrage aan het bewaren van de herinnering aan de Goudse Joden die tijdens de oorlogsjaren om het leven zijn gebracht. De bijbehorende stichting zet zich in om de kennis over Joods Gouda van voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog zichtbaar en toegankelijk te houden.Joseph Vilsmaier, AUT/DEU 1997 - 115 min
muziek met: Ben Becker, Heino Ferch, Ulrich Noethen

nieuw

Een bont stel grafschenders

La chimera

Een Italiaans schelmenavontuur in de jaren tachtig rond een droevige archeoloog, verloren liefde en verborgen kunstschatten van de (zeer onderscheidende) hand van Alice Rohrwacher.

Slavernijverleden

activist en inspirerend schrijver

Anton de Kom, wij slaven van Suriname

Woensdag 24 april: speciale voorstelling bij het Herdenkingsjaar Slavernijverleden op de sterfdag van Anton de Kom. Regisseur Frank Zichem is te gast voor een korte inleiding en Q&A na afloop. De documentaire schetst niet alleen het levensverhaal van de inspirerende vrijheidsstrijder en schrijver Anton de Kom, maar ook de geschiedenis van Suriname en de slavernij.

Klap uit  

Kinderfilm in de meivakantie

Op avontuur met de twee helden

Vos en haas redden het bos

Uil is kwijt en midden in het bos ligt plotseling een groot meer. Vos en Haas gaan uitzoeken wat er aan de hand is en ontdekken een onderwaterwereld van de slimme Bever – Komisch, hartverwarmend avontuur voor kinderen vanaf 6 jaar.

Frans luchtig drama

uitdagend beroep, bevlogen leraren

Un métier sérieux

Luchtig-realistisch drama schetst een serieus maar tegelijk warm portret van het Franse onderwijs en het wel en wee van een groep bevlogen docenten. Een mooi beroep, niet altijd makkelijk maar de leraren laten elkaar nooit in de kou staan. Met een handvol Franse filmsterren waaronder François Cluzet (Intouchables).

Kinderfilm in de meivakantie

Spannende muizen avonturen

Het muizenhuis - Sam & Julia in de bioscoop

Een compilatie van acht afleveringen waarvan zes nooit eerder zijn vertoond. De muizen Sam en Julia beleven spannende avonturen in het Muizenhuis. Een leuke poppenanimatie met waardevolle lessen over vriendschap en verdraagzaamheid voor kinderen vanaf 4 jaar.

Nederlandse road-movie

Met elkaar terug in de tijd

De terugreis

Nostalgie, een lach en een traan in deze heerlijke Nederlandse feelgood roadmovie met Martin van Waardenberg en Leny Breederveld. Jaap en Maartje zijn al bijna 50 jaar samen. Nu is het tijd om nog één laatste keer naar Spanje af te reizen. Dat gaat echter niet van een leien dakje. Een kleine Odyssee vol ontroerende en grappige situaties waarin onze helden uiteindelijk de eindbestemming halen èn elkaar terugvinden.

Klap uit  

Beste actrice en scenario

Kleurrijk leven aan de Tiber

El Paraíso

Julio is bijna veertig. Hij woont nog altijd bij zijn charismatische moeder aan de rand van Rome, waar ze met illegale handel de eindjes aan elkaar knopen. Hun band is hecht en liefdevol maar ook ambivalent. Ze delen decennia aan herinneringen maar misschien niet dezelfde dromen. Een warme, levendige film vol onverwachte wendingen en kleurrijk zoals het leven nu eenmaal is. Overtuigend acteerwerk van beide acteurs. Prijs voor beste actrice en beste scenario in Venetië.

Klap uit  

Italiaanse bioscoophit

Huisvrouw in naoorlogs Rome

C'è ancora domani

De Italiaanse vrouw anno 1946 is het onderwerp van deze hoopvolle tragikomedie die terecht de bestbezochte film van Italië van 2023 werd. Debuterend regisseur Paola Cortellesi, die zelf een onderdrukte Romeinse huisvrouw vertolkt, maakte opmerkelijke keuzes: hedendaagse popsongs onderbreken het verhaal dat ze sfeervol vastlegde als een zwart-wit tv-drama en dat boordevol zit met nostalgie, knipogen en (ook grappige) details van het Italiaanse (familie)leven. Plus een onverwachte finale.

Klap uit  

eenmalig: Movies that Matter

De buurt in tegen geweld

The Body Politic

Dinsdag 30 april: deze maand een documentaire die de jonge burgemeester van Baltimore volgt, een arme stad die gebukt gaat onder een epidemie van dodelijk geweld. Hij wil het over een heel andere boeg gooien met een bijzondere en bewerkelijke aanpak, waarvoor hij bovendien van anderen geen ondersteuning krijgt. Aansluitend een nagesprek over de situatie in Gouda.

Klap uit  

Elke derde vrijdag van de maand (9x)

Een bonte mix van mooie en actuele films

Filmclub 2023/2024

(besloten)

Het Filmhuis heeft een eigen Filmclub – of eigenlijk twee: elke derde vrijdag van de maand, één op de ochtend en één op de middag. Telkens met een nieuwe film, iets lekkers en gezellig napraten in de foyer. Alleen bij het begin van het seizoen kunt u instappen.