Challengers

Tijden en tickets

laatste week

laatste keer

De nieuwe Guadagnino

Game, Set and Match

Één zorgvuldig opgebouwde, verhitte en razend knap geschoten tenniswedstrijd staat centraal in dit zwoele drama van Luca Guadagnino (Call Me by Your Name, Io sono l'amore). Via flashbacks schotelt hij ons beetje bij beetje het ontstaan voor van een, de tennisbaan ver overstijgende en haast intieme strijd tussen jeugdvrienden en inmiddels profspelers Patrick en Art (Josh O'Connor). Tijdens de finale van een challengers-toernooi zit het beeldschone en ambitieuze middelpunt van hun beider universum (gespeeld door Zendaya) ondertussen ongemakkelijk te wezen op de tribune. Guadagnino filmt de match zoals je dat nog nooit hebt gezien. Verrukkelijk.

Luca Guadagnino, USA 2023 - 132 min
drama met: Zendaya, Josh O’Conner, Mike Faist

VPRO cinema

Verbluffend fraai geregistreerde tennismatches” – “smeuïg, opzwepend en bovenal een audiovisueel spektakel”

Volkskrant

Liefdesverklaring aan de complexiteit van de liefde”

Filmkrant

Er zit veel lol in Guadagnino’s stilistische keuzes.” – “Grandioos wordt de film door de manier waarop camera, montage en de fantastische soundtrack van Trent Reznor en Atticus Ross samenwerken.”

Trouw

Zo gebruikt Guandagnino de tenniswedstrijd om de verhouding tussen de drie personages bloot te leggen.”

NRC

‘Challengers’ maakt tennis tot een contactsport voor drie” – “Verrukkelijk dwaze film”

The Guardian

Luca Guadagnino’s sizzling, sharply scripted drama, co-starring Josh O’Connor and Mike Faist, is such fun it’s almost indecent.”

nieuw

Een familie houdt van film

The Movie Teller

La contadora de películas

Nieuw vanaf filmweek 25: nostalgische romanverfilming over de magie van de cinema en verhalen vertellen in het Chili van de vroege jaren zeventig, van Lone Scherfig, de Deense regisseuse van arthouse-hit Italian for Beginners.

natuur-documentaire

De rivier is iemand

I Am the River, The River is Me

Slechts vier voorstellingenNed Tapa, Maori-voogd van de Whanganui-rivier in Nieuw-Zeeland, zakt in vijf dagen met twee kano's zijn wonderschone rivier af met enkele waterwetenschappers en natuurbeschermers, en twee Aboriginals. Onderweg vertelt hij met humor en hoop over de natuur, zijn gemeenschap en het wereldbeeld van de Maori.

western maar anders

Bloemen in de woestenij

The Dead Don't Hurt

Prachtig spel van Vicky Krieps en Viggo Mortensen (tevens regisseur) in deze eigenzinnige variatie op de western. Een mooie tragedie in het droge 19e-eeuws Nevada rond twee onafhankelijke zielen, een wat oudere boer/veteraan en een Franstalige bloemenverkoopster, die als een blok voor elkaar vallen.

Sundance Festival Favorite

Iedereen heeft potentie

Radical

Waargebeurd Mexicaans onderwijs-drama over een achtergestelde basisschool en een idealistische, tegendraadse onderwijzer. Hij weet in zijn leerlingen het beste naar boven te brengen. Heerlijk opbeurend verhaal met een ontwapenende cast.

Surinaams slavernijverleden

Verhalen van de marrons

Stones Have Laws

Dee Sitonu A Weti

De drie (co-)filmmakers zijn te gast voor een Q&A bij hun bijzondere productie, gemaakt samen met en over marrons in de Surinaamse binnenlanden. Zij zijn de nakomelingen van Afrikanen die de slavernij op de Nederlandse plantages zijn ontvlucht en leven nog steeds verbonden met natuur en aarde, letterlijk en figuurlijk veraf van de westerse wereld. Eenmalige voorstelling i.h.k.v. het Herdenkingsjaar slavernijverleden.

Klap uit  

historisch drama

Haar tijd ver vooruit

Maria Montessori

La nouvelle femme

Dit fraaie historische drama speelt in de baanbrekende periode rond 1900 in Rome, waarin we Maria Montessori zien als een voor die tijd enorm onafhankelijke vrouw, die toen de basis legde voor een geheel nieuwe kijk op onderwijs en voor haar eigen leven. 

Tien jaar na Ventoux

Vriendschap en een bouwval

Laatste ronde

De vier wielervrienden uit Ventoux treffen elkaar tien jaar later opnieuw. Ze zijn ouder (en wat strammer) en vrouw en kinderen zijn het huis uit. Wat nu met het leven? Ze gaan wat morrend samen een charmante bouwval in een Belgisch dorpje omtoveren tot bistro. Leuk plan maar ondertussen blijkt dat ook hun vriendschap wel een opknapbeurt kan gebruiken. 

Klap uit  

Elke derde vrijdag van de maand (9x)

Een bonte mix van mooie en actuele films

Filmclub 2023/2024

(besloten)

Het Filmhuis heeft een eigen Filmclub – of eigenlijk twee: elke derde vrijdag van de maand, één op de ochtend en één op de middag. Telkens met een nieuwe film, iets lekkers en gezellig napraten in de foyer. Alleen bij het begin van het seizoen kunt u instappen.