C'è ancora domani

Tijden en tickets

geen voorstellingen op het programma

Italiaanse bioscoophit

Huisvrouw in naoorlogs Rome

De Italiaanse vrouw anno 1946 staat centraal in deze hoopvolle en inventieve tragikomedie, de bestbezochte film van Italië in 2023. De oorlog is net voorbij en de mensen zijn nog vol van de bevrijding, terwijl de republiek nog niet is geboren. Delia woont met man Ivano, dochter Marcella en zoontjes in een armoedig souterrain van een typisch Romeins woonhof, waar zij ook nog Ivano's bedlegerige vader verzorgt. Delia heeft wat meer pech dan andere vrouwen, met een man die haar regelmatig slaat. Niemand die daarvan iets zegt. In deze machosamenleving is een vrouw niks waard. Voetveeg zijn is zo normaal geworden, dat Ivano's agressie niet veel meer dan een ritueel is in het leven van Delia en haar gezin. De camera geeft daar telkens een bijpassend lichtvoetige draai aan.

Het regiedebuut van zangeres en comédienne Paola Cortellesi, die zelf de onderdrukte Romeinse huisvrouw vertolkt, maakt opmerkelijke keuzes: gesproken in het Romeinse dialect van de jaren veertig, onderbroken door hedendaagse popsongs en sfeervol vastlegd als een zwart-wit tv-drama dat boordevol zit met nostalgie, knipogen en (ook grappige) details van het Italiaanse (familie)leven. Dat levert een bitterzoet, ontroerend en authentiek portret op met als bonus een onverwachte finale.

Paola Cortellesi, ITA 2023 - 118 min
drama met: Paola Cortellesi, Valerio Mastandrea, Romana Maggiora Vergano

NRC

Hoe het patriarchaat in zijn werk gaat” – “Inventieve scènes en een ontroerende climax”

Trouw

In Italië heeft Cortellesi's film een gevoelige snaar geraakt.” – “Geen verfilming van een boek of toneelstuk maar een verhaal dat Cortellesi schreef op basis van verhalen van grootmoeders en overgrootmoeders.”

Filmkrant

Delia en haar vertolkster Cortellesi is iemand om écht van te houden!”

VPRO cinema

Zowel een hommage aan als een parodie op het Italiaanse neorealisme van de jaren veertig”

The Guardian

Cortellesi: ‘Elke Italiaan herkende een stukje van zijn eigen familie.’”

Het Parool

Speels commentaar op een giftige machocultuur”

Sundance Festival Favorite

Iedereen heeft potentie

Radical

Waargebeurd Mexicaanse onderwijsdrama over een achtergestelde basisschool en een idealistische, tegendraadse onderwijzer. Hij weet in zijn leerlingen het beste naar boven te brengen. Heerlijk opbeurend verhaal met een ontwapenende cast.

Bestseller-verfilming

Vervlochten levens

The braid

Verfilming van bestseller De vlecht (door de schrijfster zelf) is een prachtig mozaïek-drama rond drie vrouwen op drie continenten. Canada, Italië en India zijn ver van elkaar verwijderd en toch raken hun levens vervlochten. Over verdriet, hoop en voor jezelf opkomen.

Movies that Matter

Cartoon-protest in India

Drawing a Line

Dinsdag 28 mei: In de laatste film van de Movies that Matter-reeks van dit seizoen vecht de Indiase cartooniste Rachita Taneja voor de vrijheid van meningsuiting met humor en eerlijkheid. De nabespreking is deze keer in de vorm van een gratis cursus cartoons tekenen! – NB: Nederlands ondertiteld

Historisch drama

De magie van een ritme

Boléro

Roaring twenties, Parijs. De extravagante Russische choreografe Ida Rubinstein vraagt Maurice Ravel de muziek voor een ballet te schrijven. Iets gewaagds, zinderend en erotisch. In dit prachtig geschoten historische drama zien we dat hij na lang ploeteren met een grensverleggend, ritmisch en opzwepend meesterwerk komt vol herhaling, dat iedereen kent: de Boléro

Klap uit  

Slavernijverleden

De wortels van discriminatie

Origin

Dinsdag 4 juni: speciale voorstelling bij het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Gerlinda Heywegen leidt de film in en bespreekt daarbij ook de bestseller van Pulitzerprijs-winnaar Isabel Wilkerson. In de film zien we hoe haar boek tot stand kwam met haar analyse van de samenhang tussen racisme, antisemitisme en het kastensysteem. Ze reist daarvoor van de VS naar Duitsland (en onderzoekt de Holocaust) en naar India in een periode die ook in haar persoonlijke leven zeer bewogen is. Nagesprek in de foyer met de heerlijke hapjes van Dushi.

Klap uit  

Slot Italië-trilogie

Een bont stel grafschenders

La chimera

Italiaans schelmenavontuur in de jaren tachtig rond droevige archeoloog Arthur (Josh O'Connor uit The Crown), een bonte bende rovers van Etruskische kunst en verloren liefde Beniamina. Haar moeder (Isabella Rossellini) bestiert in haar rolstoel een groot vervallen landhuis. Sociaal drama, gekweld verlangen en dromerige romantiek van de (zeer onderscheidende) hand van Alice Rohrwacher.

Klap uit  

Nederlandse road-movie

Samen terug in de tijd

De terugreis

Nostalgie, een lach en een traan in deze heerlijke Nederlandse feelgood roadmovie met Martin van Waardenberg en Leny Breederveld. Jaap en Maartje zijn al bijna 50 jaar samen. Nu is het tijd om nog één laatste keer naar Spanje af te reizen. Dat gaat echter niet van een leien dakje. Een kleine Odyssee vol ontroerende en grappige situaties waarin onze helden uiteindelijk de eindbestemming halen èn elkaar terugvinden.

Klap uit  

Elke derde vrijdag van de maand (9x)

Een bonte mix van mooie en actuele films

Filmclub 2023/2024

(besloten)

Het Filmhuis heeft een eigen Filmclub – of eigenlijk twee: elke derde vrijdag van de maand, één op de ochtend en één op de middag. Telkens met een nieuwe film, iets lekkers en gezellig napraten in de foyer. Alleen bij het begin van het seizoen kunt u instappen.