Boléro

Tijden en tickets

Historisch drama

De magie van een ritme

Roaring twenties, Parijs. De extravagante Russische choreografe Ida Rubinstein vraagt Maurice Ravel de muziek voor een ballet te schrijven. Ravel is dan al de belangrijkste (levende) componist van het land. Rubinstein wil iets gewaagds, zinderend en erotisch. In dit kostuumdrama zien we dat de ingetogen, met zichzelf en zijn muziek worstelende Ravel qua persoonlijkheid niet bepaald bij deze opdracht past. En bovenal dat hij alles behalve een snelle componist is. De film schetst in flashbacks zijn leven van jongs af aan tot zijn sterfbed maar focust zich vooral op het ontstaan van een van de meest bekende melodieën ter wereld. Want na (heel) lang ploeteren en verkennen komt hij met een grensverleggend, ritmisch en opzwepend meesterwerk vol herhaling: de Boléro.

Anne Fontaine, FRA 2024 - 120 min
biopic met: Raphaël Personnaz, Jeanne Balibar, Doria Tillier, Emmanuelle Devos

NRC

Fontaine, een feministisch Franse regisseur, toont een fragiele man met zeer dunne huid omsingeld door sterke vrouwen.” – “Diepe, sensuele, verbazingwekkend mooie muziek. En de Boléro heeft een bijzonder soort magie, het is bijna een voodoo-ervaring.”

VPRO cinema

Veel fraai pianospel van acteur Personnaz, die daarvoor maanden in training was.”

Filmkrant (interview)

De film is als een dagdroom, waarin herinneringen, associaties, gevoelens, geluiden voorbijtrekken – net als de Boléro eigenlijk, die beetje bij beetje steeds intenser wordt.”

Sundance Festival Favorite

Iedereen heeft potentie

Radical

Waargebeurd Mexicaanse onderwijsdrama over een achtergestelde basisschool en een idealistische, tegendraadse onderwijzer. Hij weet in zijn leerlingen het beste naar boven te brengen. Heerlijk opbeurend verhaal met een ontwapenende cast.

Bestseller-verfilming

Vervlochten levens

The braid

Verfilming van bestseller De vlecht (door de schrijfster zelf) is een prachtig mozaïek-drama rond drie vrouwen op drie continenten. Canada, Italië en India zijn ver van elkaar verwijderd en toch raken hun levens vervlochten. Over verdriet, hoop en voor jezelf opkomen.

Movies that Matter

Cartoon-protest in India

Drawing a Line

Dinsdag 28 mei: In de laatste film van de Movies that Matter-reeks van dit seizoen vecht de Indiase cartooniste Rachita Taneja voor de vrijheid van meningsuiting met humor en eerlijkheid. De nabespreking is deze keer in de vorm van een gratis cursus cartoons tekenen! – NB: Nederlands ondertiteld

Slavernijverleden

De wortels van discriminatie

Origin

Dinsdag 4 juni: speciale voorstelling bij het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Gerlinda Heywegen leidt de film in en bespreekt daarbij ook de bestseller van Pulitzerprijs-winnaar Isabel Wilkerson. In de film zien we hoe haar boek tot stand kwam met haar analyse van de samenhang tussen racisme, antisemitisme en het kastensysteem. Ze reist daarvoor van de VS naar Duitsland (en onderzoekt de Holocaust) en naar India in een periode die ook in haar persoonlijke leven zeer bewogen is. Nagesprek in de foyer met de heerlijke hapjes van Dushi.

Klap uit  

Slot Italië-trilogie

Een bont stel grafschenders

La chimera

Italiaans schelmenavontuur in de jaren tachtig rond droevige archeoloog Arthur (Josh O'Connor uit The Crown), een bonte bende rovers van Etruskische kunst en verloren liefde Beniamina. Haar moeder (Isabella Rossellini) bestiert in haar rolstoel een groot vervallen landhuis. Sociaal drama, gekweld verlangen en dromerige romantiek van de (zeer onderscheidende) hand van Alice Rohrwacher.

Klap uit  

Nederlandse road-movie

Samen terug in de tijd

De terugreis

Nostalgie, een lach en een traan in deze heerlijke Nederlandse feelgood roadmovie met Martin van Waardenberg en Leny Breederveld. Jaap en Maartje zijn al bijna 50 jaar samen. Nu is het tijd om nog één laatste keer naar Spanje af te reizen. Dat gaat echter niet van een leien dakje. Een kleine Odyssee vol ontroerende en grappige situaties waarin onze helden uiteindelijk de eindbestemming halen èn elkaar terugvinden.

Klap uit  

Elke derde vrijdag van de maand (9x)

Een bonte mix van mooie en actuele films

Filmclub 2023/2024

(besloten)

Het Filmhuis heeft een eigen Filmclub – of eigenlijk twee: elke derde vrijdag van de maand, één op de ochtend en één op de middag. Telkens met een nieuwe film, iets lekkers en gezellig napraten in de foyer. Alleen bij het begin van het seizoen kunt u instappen.