Anselm (2D)

Tijden en tickets

geen voorstellingen op het programma

Documentaire

Het Duitse zwijgen uitvergroot

Wim Wenders’ (Der Himmel über Berlin, Paris Texas, Pina) fascinerende collage maakt het vaak gigantische werk van Anselm Kiefer tastbaar. De ondoorgrondelijke Duitse kunstenaar schildert in zijn atelier van enkele fabriekshallen groot op hoogwerkers. Zijn beeldenpark beslaat 80 voetbalvelden. Geboren in 1945 speelde hij tussen het puin van de oorlog, en als jonge controversiële kunstenaar worstelde hij met het Duitse zwijgen over de nazi-tijd. Wenders maakt creatief gebruikt van archiefbeelden, nagespeelde scenes en nieuwe opnames en dompelt je zo onder in een indrukwekkend universum.

Wim Wenders, DEU 2023 - 93 min
documentaire met:

NRC

Brengt je nader tot Anselm Kiefer” -- “Wenders helpt je de door kunst, wetenschap, mystiek, mythes en literatuur geobsedeerde kunstenaar een stukje te volgen in zijn diepe emoties en duizelingwekkende associaties.”

VPRO Cinema

In Wenders’ fraaie, impressionistische documentaire komt de kunstenaar zelf nauwelijks aan het woord, maar zien we hem vooral aan het werk.”

De Volkskrant

…een bijna spirituele belevenis.”

Trouw

Met zijn betoverende documentaire Anselm geeft Wim Wenders een kijkje in het hoofd van de Duitse kunstenaar Anselm Kiefer.”

Bestseller-verfilming

Vervlochten levens

The braid

Verfilming van bestseller De vlecht (door de schrijfster zelf) is een prachtig mozaïek-drama rond drie vrouwen op drie continenten. Canada, Italië en India zijn ver van elkaar verwijderd en toch raken hun levens vervlochten. Over verdriet, hoop en voor jezelf opkomen.

Beste fictiefilm (MtM)

Iran in negen ontmoetingen

Terrestrial Verses

In negen droogkomische scènes brengt dit veelluik doodnormale burgers in beeld met een (voor onze begrippen) triviale vraag. Zij moeten daarvoor echter vechten tegen de bierkaai. De gezagsdragers tegenover hen blijven consequent buiten beeld, wat de absurditeit van deze reeks een-op-eengesprekken nog groter maakt. De Iraniërs die we gepresenteerd krijgen blijken vastberaden meesters in de omgang met hun verloren strijd – Een ode aan hun veerkracht.

Klap uit  

Historisch drama

De magie van een ritme

Boléro

Roaring twenties, Parijs. De extravagante Russische choreografe Ida Rubinstein vraagt Maurice Ravel de muziek voor een ballet te schrijven. Iets gewaagds, zinderend en erotisch. In dit prachtig geschoten historische drama zien we dat hij na lang ploeteren met een grensverleggend, ritmisch en opzwepend meesterwerk komt vol herhaling, dat iedereen kent: de Boléro

Klap uit  

Europa

Over grenzen gaan

Green Border

De Oscar-genomineerde Agnieszka Holland laat zien hoe wij, hoe òns Europa ver over eigen grenzen gaat in de bossen tussen Polen en Belarus. Goed om te gaan kijken, maar los daarvan sowieso een uitstekende film, met opvallend veel menselijkheid waar je dat misschien niet verwacht.

Movies that Matter

Cartoon-protest in India

Drawing a Line

Dinsdag 28 mei: In de laatste film van de Movies that Matter-reeks van dit seizoen vecht de Indiase cartooniste Rachita Taneja voor de vrijheid van meningsuiting met humor en eerlijkheid. De nabespreking is deze keer in de vorm van een gratis cursus cartoons tekenen! – NB: Nederlands ondertiteld

Slavernijverleden

De wortels van discriminatie

Origin

Dinsdag 4 juni: speciale voorstelling bij het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Gerlinda Heywegen leidt de film in en bespreekt daarbij ook de bestseller van Pulitzerprijs-winnaar Isabel Wilkerson. In de film zien we hoe haar boek tot stand kwam met haar analyse van de samenhang tussen racisme, antisemitisme en het kastensysteem. Ze reist daarvoor van de VS naar Duitsland (en onderzoekt de Holocaust) en naar India in een periode die ook in haar persoonlijke leven zeer bewogen is. Nagesprek in de foyer met de heerlijke hapjes van Dushi.

Klap uit  

Slot Italië-trilogie

Een bont stel grafschenders

La chimera

Italiaans schelmenavontuur in de jaren tachtig rond droevige archeoloog Arthur (Josh O'Connor uit The Crown), een bonte bende rovers van Etruskische kunst en verloren liefde Beniamina. Haar moeder (Isabella Rossellini) bestiert in haar rolstoel een groot vervallen landhuis. Sociaal drama, gekweld verlangen en dromerige romantiek van de (zeer onderscheidende) hand van Alice Rohrwacher.

Klap uit  

Nederlandse road-movie

Samen terug in de tijd

De terugreis

Nostalgie, een lach en een traan in deze heerlijke Nederlandse feelgood roadmovie met Martin van Waardenberg en Leny Breederveld. Jaap en Maartje zijn al bijna 50 jaar samen. Nu is het tijd om nog één laatste keer naar Spanje af te reizen. Dat gaat echter niet van een leien dakje. Een kleine Odyssee vol ontroerende en grappige situaties waarin onze helden uiteindelijk de eindbestemming halen èn elkaar terugvinden.

Klap uit  

Elke derde vrijdag van de maand (9x)

Een bonte mix van mooie en actuele films

Filmclub 2023/2024

(besloten)

Het Filmhuis heeft een eigen Filmclub – of eigenlijk twee: elke derde vrijdag van de maand, één op de ochtend en één op de middag. Telkens met een nieuwe film, iets lekkers en gezellig napraten in de foyer. Alleen bij het begin van het seizoen kunt u instappen.