Anatomy of a Fall

Tijden en tickets

geen voorstellingen op het programma

Gouden palm-winnaar

schuivende waarheden

Deze spannende Gouden Palm-winnaar is thriller en rechtbankdrama ineen maar vooral een subtiele ontleding van het bijzondere huwelijk van schrijversduo Samuel en Sandra (een perfect gecaste Sandra Hüller, Toni Erdmann). Hij wordt dood gevonden in de sneeuw onder het balkon van hun Alpen-chalet. Gevallen, geduwd, gesprongen? En wat heeft slechtziend zoontje Daniel eigenlijk meegekregen? Het plot ontvouwt zich heel geleidelijk via verhalen, schuivende herinneringen en ambigue waarheden. Wie is slachtoffer, wie manipulator? En maakt het uit? Naast Hüller als moeder verdient de uitstekende jonge vertolker van Daniel alle lof voor zijn gevoelige spel.

Justine Triet, FRA 2023 - 152 min
drama met: Sandra Hüller, Milo Machado-Graner, Swann Arlaud, Antoine Reinartz

De Volkskrant

“De hele cast (inclusief de blindengeleidehond) is voortreffelijk, maar hoofdrolspeler Sandra Hüller heerst over elke afzonderlijke scène van deze film, die in Cannes werd bekroond met de Gouden Palm.”

Trouw

“Spannende ontleding van een ontploft huwelijk in ‘Anatomy of a Fall’”

VPRO

“Heerlijk cerebrale mix van rechtbankfilm en familiedrama, vol puntige dialogen, schurende personages en onmogelijke dilemma’s.”

NRC

“Uiterst geraffineerd geconstrueerd”

Nieuw

tien jaar later …

Laatste ronde

Nieuw in filmweek 22: de wielervrienden uit Ventoux treffen elkaar tien jaar later opnieuw. Ze zijn ouder (en strammer) maar niet perse wijzer…

Sundance Festival Favorite

Iedereen heeft potentie

Radical

Waargebeurd Mexicaans onderwijsdrama over een achtergestelde basisschool en een idealistische, tegendraadse onderwijzer. Hij weet in zijn leerlingen het beste naar boven te brengen. Heerlijk opbeurend verhaal met een ontwapenende cast.

Bestseller-verfilming

Vervlochten levens

The braid

Verfilming van bestseller De vlecht (door de schrijfster zelf) is een prachtig mozaïek-drama rond drie vrouwen op drie continenten. Canada, Italië en India zijn ver van elkaar verwijderd en toch raken hun levens vervlochten. Over verdriet, hoop en voor jezelf opkomen.

Movies that Matter

Cartoon-protest in India

Drawing a Line

Dinsdag 28 mei: In de laatste film van de Movies that Matter-reeks van dit seizoen vecht de Indiase cartooniste Rachita Taneja voor de vrijheid van meningsuiting met humor en eerlijkheid. De nabespreking is deze keer in de vorm van een gratis workshop cartoons tekenen! – NB: Nederlands ondertiteld

Historisch drama

De magie van een ritme

Boléro

Roaring twenties, Parijs. De extravagante Russische choreografe Ida Rubinstein vraagt Maurice Ravel de muziek voor een ballet te schrijven. Iets gewaagds, zinderend en erotisch. In dit prachtig geschoten historische drama zien we dat hij na lang ploeteren met een grensverleggend, ritmisch en opzwepend meesterwerk komt vol herhaling, dat iedereen kent: de Boléro

Klap uit  

Slavernijverleden

De wortels van discriminatie

Origin

Filmkenner Gerlinda Heywegen leidt deze emotionele en ‘openbarende’ fictiefilm in en bespreekt daarbij ook de bestseller van Pulitzerprijs-winnaar Isabel Wilkerson. In dit pakkende drama zien we hoe haar boek tot stand kwam in een zware periode in haar leven, en haar analyse van de samenhang tussen racisme, antisemitisme en het kastenstelsel. Ze reist daarvoor van de VS naar Duitsland (en onderzoekt de Holocaust) en naar India. Met een nagesprek in de zaal en daarna in de foyer heerlijke hapjes van Dushi.

Klap uit  

Slot Italië-trilogie

Een bont stel grafschenders

La chimera

Italiaans schelmenavontuur in de jaren tachtig rond droevige archeoloog Arthur (Josh O'Connor uit The Crown), een bonte bende rovers van Etruskische kunst en verloren liefde Beniamina. Haar moeder (Isabella Rossellini) bestiert in haar rolstoel een groot vervallen landhuis. Sociaal drama, gekweld verlangen en dromerige romantiek van de (zeer onderscheidende) hand van Alice Rohrwacher.

Klap uit  

Nederlandse road-movie

Samen terug in de tijd

De terugreis

Nostalgie, een lach en een traan in deze heerlijke Nederlandse feelgood roadmovie met Martin van Waardenberg en Leny Breederveld. Jaap en Maartje zijn al bijna 50 jaar samen. Nu is het tijd om nog één laatste keer naar Spanje af te reizen. Dat gaat echter niet van een leien dakje. Een kleine Odyssee vol ontroerende en grappige situaties waarin onze helden uiteindelijk de eindbestemming halen èn elkaar terugvinden.

Klap uit  

Elke derde vrijdag van de maand (9x)

Een bonte mix van mooie en actuele films

Filmclub 2023/2024

(besloten)

Het Filmhuis heeft een eigen Filmclub – of eigenlijk twee: elke derde vrijdag van de maand, één op de ochtend en één op de middag. Telkens met een nieuwe film, iets lekkers en gezellig napraten in de foyer. Alleen bij het begin van het seizoen kunt u instappen.