Amerikatsi

Tijden en tickets

Oscar-inzending Armenië

Positivisme in Armenië

De Amerikaans-Armeense regisseur en scenario-schrijver Michael Goorjian speelt zelf de hoofdrol in deze diepgevoelde liefdesbrief aan Armenië en de veerkracht van zijn volk. Zijn historische portret observeert het harde, maar soms ook mooie en grappige bestaan in de Sovjetrepubliek tijdens de grimmige Stalinistische jaren na de Tweede Wereldoorlog, door een gat in een gevangenismuur. Gevangene Charlie zit een straf van tien jaar uit, zonder echte reden. Als klein jongentje vluchtte hij in 1915 voor de Turkse genocide naar Amerika. Als Amerikaan (‘Amerikatsi’) keerde hij drie decennia later terug om te helpen aan de opbouw van het land, om meteen als kapitalist vastgezet te worden.

De absurditeit van de omstandigheden waarin hij terecht komt, het leven van anderen dat hij als voyeur volgt en de klunzigheid van de onderdrukking balanceren voortdurend en kundig op het snijvlak tussen komisch en tragisch. Charlie kiest ervoor om rampspoed altijd met een glimlach te benaderen. En daarbij helpt het enorm dat hij vanuit zijn cel toevallig binnen kan kijken bij de overburen. Het blijkt een prachtige vondst van de regisseur. Net als de vergelijkbare arthouse-hit La vita è bella uit 1997 weet Charlie met naïef-optimisme overeind te blijven in een systeem vol wreedheid en terreur. Goorjian kiest voor troost en verbeelding en wist met zijn hartverwarmende film namens Armenië bij de Oscars voor het eerst ooit op de shortlist met beste buitenlandse films te komen.

Michael A. Goorjian, ARM 2024 - 116 min
drama met: Michael A. Goorjian, Nelli Uvarova, Hovik Keuchkerian

NRC

Het Armeense ‘La vita è bella’: een tragikomedie over een grimmige tijd.” – “Amerikatsi speelt met de clichés die een rol spelen in het (artistiek) weergeven van geschiedenis en geeft daar een eigen betekenis aan.”

Parool

Het zachtmoedige Amerikatsi is gebaseerd op het leven van de opa van regisseur en hoofdrolspeler Michael A. Goorjian.”

Variety

Een ontroerende Armeense tragikomedie over cultureel verlangen.”

VANAVOND (15 SEP): Open Air Cinema bij So What!

live DJ bij Oekraïense zwijgende klassieker

De man met de camera (1928)

Людина з кіноапаратом (Ljoedyna z kinoaparatom)

Vergezel ons zondagavond 15 september om 21.00u in de openlucht buiten bij So What! bij deze beroemde filmklassieker in combinatie met een moderne soundtrack live gedraaid door DJ KLUMSI – gratis entree (geen kaartverkoop) – inloop 20.30u – beperkt plek (komt op tijd!) – stoelen aanwezig.

biopic/historisch kostuumdrama

Op zoek naar sprankeling

Widow Clicquot

Grote, hartverscheurende liefde naast vrouwelijk ondernemerschap in een sfeervol, meeslepend kostuumdrama over de 19-eeuwse weduwe die de sprankelende champagne creëerde zoals we die sindsdien kennen: Veuve Clicquot

Beste docu Sundance

Terug naar de beschaving

A New Kind of Wilderness

De prijs voor beste documentaire op het Sundance-festival ging naar dit warme, ontroerende portret van een uniek, liefdevol Noors-Brits gezin dat ‘terugkeert’ naar de maatschappij, na het voortijdige verlies van hun moeder.

Sundance publieksfavoriet

Voor de duvel niet bang

Thelma

In deze favoriet van het Sundance-festival verliest de 93-jarige Thelma al haar spaargeld met een babbeltruuk. Maar deze oma laat het er niet bij zitten en gaat met een stokoude vriend en haar kleinzoon op zoek naar de daders. Een heerlijke zomerkomedie vol familiedynamiek.

Franse ‘dramedie’

Burn-out aan de Bretonse kust

Hors-saison

Melancholie rond een chic wellness-complex aan de Bretonse kust, waar een bekende acteur met zijn burn-out onderduikt, en een oude liefde, hun dromen en zelftwijfel. Komisch, gevoelig en met ruimte voor mooie zijpaden. Een fijne film om even uit de waan van de dag te vluchten.