Aguirre, der Zorn Gottes

Tijden en tickets

geen voorstellingen op het programma

Amazone-klassieker met inleiding

Goudzoekers onderweg naar de ondergang

Voorstelling met inleiding door filmkenner Astrid Tates.

Deel van de filmbundel ‘Werner Herzog's twee Amazone-klassiekers’. Bezoekers van AGUIRRE krijgen automatisch een kortingscode voor FITZCARRALDO.

Filmkenner Astrid Tates geeft donderdag 19 oktober een inleiding bij Werner Herzog's klassieker AGUIRRE, DER ZORN GOTTES uit 1972. Daarbij gaat ze ook in op de tweede Herzog-film in het Amazone-gebied, het epische FITZCARRALDO uit 1982 die is te zien op zondagmiddag 29 oktober. In beide controversiële drama's schittert de zeer intense en onnavolgbare Klaus Kinski. 

Werner Herzog, MEX/DEU 1972 - 95 min
biopic met: Klaus Kinski, Helena Rojo, Ruy Guerra

AGUIRRE, DER ZORN GOTTES is een hallucinerend meesterwerk van Werner Herzog met steracteur Klaus Kinski, die zijn medeacteurs en filmmakers op de set terroriseerde. AGUIRRE is daardoor ook als productie tot filmlegende geworden: regisseur Herzog zou Kinski ooit alleen maar op de set hebben kunnen houden, na een van diens beroemde woedeuitbarstingen, door te dreigen hen allebei neer te schieten. Als low-budgetfilm zet Herzog een geweldige filmprestatie neer.

AGUIRRE volgt een gedoemde expeditie van een groep zestiende-eeuwse Spaanse soldaten en ontdekkingsreizigers in de regenwouden van Peru, op jacht naar de mythische goudstad El Dorado. Kinski is de muitende soldaat Aguirre, die met een troep mannen afdaalt van de Andes naar beneden, het regenwoud in naar de Amazone en richting hun ondergang. Aguirre (en misschien Kinski en Herzog ook) wordt tot waanzin gedreven door dromen van grootsheid. Kinski's gejaagde Christus-blauwe ogen kijken soms als een heilige en loeren dan weer als een wild monster. De film zit vol onvergetelijke beelden, waaronder de openingscene met een lange rij mannen die eindeloos slingerend de steile, in mist gehulde bergen afdalen.

nieuw

Een bont stel grafschenders

La chimera

Een Italiaans schelmenavontuur in de jaren tachtig rond een droevige archeoloog, verloren liefde en verborgen kunstschatten van de (zeer onderscheidende) hand van Alice Rohrwacher.

Slavernijverleden

activist en inspirerend schrijver

Anton de Kom, wij slaven van Suriname

Woensdag 24 april: speciale voorstelling bij het Herdenkingsjaar Slavernijverleden op de sterfdag van Anton de Kom. Regisseur Frank Zichem is te gast voor een korte inleiding en Q&A na afloop. De documentaire schetst niet alleen het levensverhaal van de inspirerende vrijheidsstrijder en schrijver Anton de Kom, maar ook de geschiedenis van Suriname en de slavernij.

Klap uit  

Kinderfilm in de meivakantie

Op avontuur met de twee helden

Vos en haas redden het bos

Uil is kwijt en midden in het bos ligt plotseling een groot meer. Vos en Haas gaan uitzoeken wat er aan de hand is en ontdekken een onderwaterwereld van de slimme Bever – Komisch, hartverwarmend avontuur voor kinderen vanaf 6 jaar.

Frans luchtig drama

uitdagend beroep, bevlogen leraren

Un métier sérieux

Luchtig-realistisch drama schetst een serieus maar tegelijk warm portret van het Franse onderwijs en het wel en wee van een groep bevlogen docenten. Een mooi beroep, niet altijd makkelijk maar de leraren laten elkaar nooit in de kou staan. Met een handvol Franse filmsterren waaronder François Cluzet (Intouchables).

Kinderfilm in de meivakantie

Spannende muizen avonturen

Het muizenhuis - Sam & Julia in de bioscoop

Een compilatie van acht afleveringen waarvan zes nooit eerder zijn vertoond. De muizen Sam en Julia beleven spannende avonturen in het Muizenhuis. Een leuke poppenanimatie met waardevolle lessen over vriendschap en verdraagzaamheid voor kinderen vanaf 4 jaar.

Nederlandse road-movie

Met elkaar terug in de tijd

De terugreis

Nostalgie, een lach en een traan in deze heerlijke Nederlandse feelgood roadmovie met Martin van Waardenberg en Leny Breederveld. Jaap en Maartje zijn al bijna 50 jaar samen. Nu is het tijd om nog één laatste keer naar Spanje af te reizen. Dat gaat echter niet van een leien dakje. Een kleine Odyssee vol ontroerende en grappige situaties waarin onze helden uiteindelijk de eindbestemming halen èn elkaar terugvinden.

Klap uit  

Beste actrice en scenario

Kleurrijk leven aan de Tiber

El Paraíso

Julio is bijna veertig. Hij woont nog altijd bij zijn charismatische moeder aan de rand van Rome, waar ze met illegale handel de eindjes aan elkaar knopen. Hun band is hecht en liefdevol maar ook ambivalent. Ze delen decennia aan herinneringen maar misschien niet dezelfde dromen. Een warme, levendige film vol onverwachte wendingen en kleurrijk zoals het leven nu eenmaal is. Overtuigend acteerwerk van beide acteurs. Prijs voor beste actrice en beste scenario in Venetië.

Klap uit  

Italiaanse bioscoophit

Huisvrouw in naoorlogs Rome

C'è ancora domani

De Italiaanse vrouw anno 1946 is het onderwerp van deze hoopvolle tragikomedie die terecht de bestbezochte film van Italië van 2023 werd. Debuterend regisseur Paola Cortellesi, die zelf een onderdrukte Romeinse huisvrouw vertolkt, maakte opmerkelijke keuzes: hedendaagse popsongs onderbreken het verhaal dat ze sfeervol vastlegde als een zwart-wit tv-drama en dat boordevol zit met nostalgie, knipogen en (ook grappige) details van het Italiaanse (familie)leven. Plus een onverwachte finale.

Klap uit  

eenmalig: Movies that Matter

De buurt in tegen geweld

The Body Politic

Dinsdag 30 april: deze maand een documentaire die de jonge burgemeester van Baltimore volgt, een arme stad die gebukt gaat onder een epidemie van dodelijk geweld. Hij wil het over een heel andere boeg gooien met een bijzondere en bewerkelijke aanpak, waarvoor hij bovendien van anderen geen ondersteuning krijgt. Aansluitend een nagesprek over de situatie in Gouda.

Klap uit  

Elke derde vrijdag van de maand (9x)

Een bonte mix van mooie en actuele films

Filmclub 2023/2024

(besloten)

Het Filmhuis heeft een eigen Filmclub – of eigenlijk twee: elke derde vrijdag van de maand, één op de ochtend en één op de middag. Telkens met een nieuwe film, iets lekkers en gezellig napraten in de foyer. Alleen bij het begin van het seizoen kunt u instappen.