True grit icon_trailer.png

Voor Volkskrant-lezers viel er de afgelopen maanden niet te ontkomen aan de gebroeders Joel en Ethan Coen. Bijna dagelijks adverteerde de krant voor een speciale DVD-set met hun complete oeuvre. Helemaal volledig is die set niet, want inmiddels heeft het regisseursduo alweer een nieuwe film uitgebracht: TRUE GRIT. Een heuse western, al wil dat bij de Coens niet zo heel veel zeggen. Ze spelen graag met genres, en weten ook de western naar hun eigen hand te zetten.
Op het eerste gezicht lijkt TRUE GRIT op een remake van de gelijknamige John Wayne-klassieker uit 1969. Maar niets is minder waar. De Coens gebruikten slechts dezelfde bron: de wraakroman True Grit van Charles Portis uit 1968. Portis schreef een verhaal over het jonge meisje Mattie die zich wil wreken op de brute moordenaar van haar vader. Zij roept daarvoor de hulp in van de snoeiharde marshal Rooster Cogburn. Die moet de orde herstellen, maar wordt daarbij in de weg gezeten door zowel Mattie als een ijdele premiejager.
In de nieuwe film wordt Mattie prachtig gespeeld door de 13-jarige debutante Hailee Steinfeld, die een Oscarnominatie overhield aan haar rol. De show wordt echter gestolen door de eveneens voor een Oscar genomineerde Jeff Bridges, die vol verve - en met ooglapje - de aan lager wal geraakte Cogburn speelt. Net als in THE BIG LEBOWSKI blijkt Bridges zich als een vis in het water te voelen bij de Coen-broers. Ook de derde hoofdrol wordt sterk ingevuld door A-acteur Matt Damon (INVICTUS, THE BOURNE-trilogie) als premiejager.
Het resultaat is een western vol typische Coen-elementen, die laveert tussen de hardheid van hun NO COUNTRY FOR OLD MEN en de komische noten van films als THE BIG LEBOWSKI en BURN AFTER READING. Volgens de Volkskrant is TRUE GRIT ‘een wraakfilm zonder winnaars, vertrouwd superieur geregisseerd en gemonteerd’. Dat citaat kan zó in hun volgende advertentie...