black_butterflies.jpg

Black butterflies

Black butterflies icon_trailer.png

BLACK BUTTERFLIES van regisseur Paula van der Oest is een biopic over de Zuid-Afrikaanse dichter Ingrid Jonker. Haar korte leven (1933-1965) is door een moeizaam verleden getekend. Nog voor haar geboorte verdwijnt Ingrid’s vader uit beeld en groeit ze in armoede op bij haar grootouders. Haar moeder is psychisch labiel en sterft als Ingrid tien jaar is. Ze wordt opgenomen in het nieuwe gezin van haar vader, maar tussen hen botst het voortdurend. Dat ligt niet alleen aan hun totaal verschillende karakters: vader (Rutger Hauer) is een dominante, strenge en rechtlijnige man, waar dochter (Carice van Houten) grillig, gevoelig, creatief en opstandig is. Ook hun politieke ideeën staan haaks op elkaar. Terwijl vader politicus is voor de Nasionale Party, sluit Ingrid - ze schrijft al gedichten vanaf haar zesde jaar - zich aan bij de Sestigers. Het is een kunstenaarsgroep die zich verzet tegen de apartheid en censuur van de heersende Nasionale Party.
Intussen heeft vader een geschikte huwelijkskandidaat voor Ingrid gevonden, maar haar huwelijk wordt één grote teleurstelling en maakt Ingrid neerslachtig. Het is dan ook niet vreemd dat ze op een dag compleet valt voor de schrijver Jack Cope (Liam Cunningham). Er volgt een onstuimige relatie, maar ook hij kan haar niet gelukkig maken. De slechte relatie met haar vader en een manisch-depressieve stoornis leiden uiteindelijk tot haar zelf gekozen dood.
Tijdens haar leven al was Jonker een geliefde dichter en haar poëzie is niet meer weg te denken uit de Zuid-Afrikaanse literatuur. Postuum werd ze geëerd door Nelson Mandela die in 1994 de eerste zitting van het democratisch gekozen parlement opende met een kenmerkend gedicht van haar: ‘Die kind wat doodgeskiet is deur soldate by Nyanga’. Het is een indrukwekkend einde van de film.