Blue Valentine icon_trailer.png

Het is hun eerste afspraakje en Dean en Cindy komen langs een winkel met afgeprijsde trouwjurken. ‘Ik kan niet echt zingen,’ zegt hij wat verlegen. Dan zet hij op zijn ukelele lacherig ‘You always hurt the one you love’ in, terwijl zij voor hem danst in het portiek. Het is lief, en grappig, en romantisch. Maar de titel van het liedje wordt ongewild een slechte voorbode van hun relatie.
In BLUE VALENTINE krijgen we de charmante huisschilder Dean (Ryan Gosling) en de uitgebluste verpleegster Cindy (Michelle Williams) te zien op het breekpunt van hun relatie. Ze zijn getrouwd, hebben een zesjarig dochtertje en hun huwelijk loopt gierend uit de bocht. Vooral Cindy is teleurgesteld over de sleur waarin ze terecht zijn gekomen. Dean daarentegen lijkt hun leventje zo wel prima te vinden en wil vooral met Cindy getrouwd blijven. Hij boekt een motelkamer in een wanhopige poging hun relatie te redden, maar dat pakt niet gelukkig uit.
Tegenover de hoog oplaaiende irritaties zet regisseur Derek Cianfrance in flashbacks het optimistische begin van hun relatie, als de verliefdheid tussen de twee opbloeit en van het scherm spat. Het contrast tussen het begin en het onafwendbare einde zes jaar later levert een rauw en levensecht liefdesverhaal op. Beide acteurs spelen de sterren van de hemel. Cianfrance zette de film in 2008 een tijdje in de ijskast nadat Williams’ ex Heath Ledger plotseling overleed. Hij wachtte tot zij deze zware rol weer aan kon. En zie daar: Williams kreeg een Oscar-nominatie voor haar vertolking van Cindy.