kings_speech.jpg

The king’s speech

The king’s speech icon_trailer.png

Een aanbeveling heeft THE KING’S SPEECH niet echt meer nodig. De film is sinds zijn première in 2010 werkelijk bedolven onder de nominaties en prijzen, van Golden Globe’s tot Bafta’s. De echte hoofdprijzen vielen pas eind februari: regisseur Tom Hooper ontving de Oscar voor beste film en Colin Firth voor beste mannelijke hoofdrolspeler. De film verzilverde uiteindelijk vier van de twaalf Oscar-nominaties. Toch niet slecht voor een (naar Hollywoodbegrippen) low budget-film over een man met een spraakgebrek.
Wat maakt THE KING’S SPEECH nou zo prijsgevoelig? Dat moet wel zitten in de mix van karakteristiek Brits drama met zijn standsverschillen en tradities, het historische onderwerp en - zonder twijfel - acteerkunst, met een grote K. Wat ons betreft hadden ook Geoffrey Rush (Firth’s tegenspeler) en Helena Bonham Carter (Firth’s echtgenoot) een Oscar mogen krijgen.
THE KING’S SPEECH gaat kort samengevat over de Britse prins Albert die in 1936 als koning George VI ongewild het hoofd der natie wordt. Zijn oudere broer David ziet af van de troon, omdat die wil trouwen met een al tweemaal gescheiden vrouw - en die twee dingen gaan nu eenmaal niet samen. Albert is een man die de openbaarheid liever mijdt en door zijn spraakgebrek is spreken in het openbaar al helemaal een verzoeking. Al jarenlang doet hij, aangemoedigd door zijn vrouw, vruchteloze pogingen om zijn gestotter de baas te worden. Totdat hij in contact komt met een ongediplomeerde therapeut die hem uiteindelijk met vallen en opstaan, geruzie en gedoe zijn zelfvertrouwen teruggeeft. Net op tijd, want koning George VI moet zijn land met een daverende speech de Tweede Wereldoorlog in zien te loodsen.