biutiful.jpg

Biutiful

Biutiful icon_trailer.png

'Het beste acteerwerk sinds Marlon Brando in LAST TANGO IN PARIS’, zo prees collega-acteur Sean Penn het spel van Javier Bardem in BIUTIFUL. Geen gering compliment, want die klassieker dateert al van 1972. Niet zo gek dus dat de Spaanse acteur een Oscarnominatie kreeg voor zijn hoofdrol in de nieuwste film van Alejandro Gonzáles Iñàrritu (BABEL, 21 GRAMS), die tijdens het Rotterdams Filmfestival op de derde plaats eindigde in de publiekspoll.
Bardem speelt in BIUTIFUL de criminele sjacheraar Uxbal, die de armste wijk van Barcelona als zijn werkterrein heeft. Samen met zijn broer ritselt en regelt hij daar voor illegale Afrikanen en Chinezen allerlei zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. Op die manier weet hij het hoofd boven water te houden. Uxbal’s wereld stort echter in als hij hoort dat hij ongeneeslijk ziek is en spoedig zal sterven. Want hoe moet het dan verder met zijn twee jonge kinderen en met zijn kwetsbare vrouw, die manisch-depressief is? In de paar maanden die hem volgens de dokters nog resten probeert Uxbal orde op zaken te stellen in zijn leven, maar daardoor blijkt hij zich steeds verder in de nesten te werken. Hij belandt in een neerwaartse spiraal en als kijker zinken we met hem mee.
BIUTIFUL is een even zware als betoverende film van de Zuid-Amerikaanse meesterregisseur Iñàrritu. ‘Hij weet het bovennatuurlijke en de rauwe realiteit aannemelijk te mixen, nonchalant slalommend van thriller naar drama, van spirituele zoektocht naar koortsachtige reis. Een knappe compositie van verstikkende chaos en schaarse rustpunten, die betoverende, spookachtige en onvergetelijke scènes en beelden oplevert’, aldus de Volkskrant.