Les petits mouchoirs icon_trailer.png icon_reserveer.png

Acteur/regisseur Canet toont hoe je een geslaagde ensemblefilm maakt: vlot, met humor en een heerlijke soundtrack, maar wel realistisch en doorleefd.

LES PETITS MOUCHOIRS (‘leugentjes om bestwil’) begint met een indrukwekkende, in één keer gefilmde take van zo’n vier minuten. We zien hoe Ludo in de vroege ochtend een Parijse disco verlaat en flink aangeschoten op zijn scooter stapt. Niet veel later wordt hij geschept door een vrachtwagen en raakt hij zwaargewond.

Zijn zeven beste vrienden komen hem opzoeken in het ziekenhuis. Natuurlijk zijn ze ontdaan, maar meer nog lijken ze zich zorgen te maken over hun geplande vakantie die nu niet door dreigt te gaan. De vrienden komen tot een compromis: deze keer gaan ze geen drie maar twee weken met z’n allen naar het strandhuis van Max en Véro. Ludo heeft tenslotte niets aan ze nu hij in coma ligt, zo sussen ze hun geweten.

Toch wordt het geen vakantie als in voorgaande jaren - het ongeluk heeft kennelijk iets losgemaakt bij deze dertigers. Konden ze al die jaren wegkomen met hun verborgen relatieproblemen, frustraties en onzekerheden, dat wil nu niet meer lukken. De maskers vallen af en de vrienden leren elkaar eindelijk echt kennen. Dat gaat gepaard met de nodige botsingen en emotioneel vuurwerk, maar ook de humor is nooit ver weg.

LES PETITS MOUCHOIRS van regisseur en scenarioschrijver Guillaume Canet was met meer dan vijf miljoen bezoekers de best bezochte film in Frankrijk. Vooral de acteurs, onder wie Marion Cotillard (LA VIE EN ROSE), kunnen dat op hun conto schrijven. Soepel acterend  en dankzij het sterke scenario zorgen zij ervoor dat de personages tot leven komen.


Deze film is deze zomer onderdeel van de Filmbundel ‘Franse ensemblefilms’

Ensemblefilms, met niet één maar verschillende verhaallijnen, lijken voor de Fransen geschapen. En steeds vaker zien we daar een jongere generatie filmmakers in elkaars films, voor of achter de camera. Guillaume Canet (acteur in LE GRAND BAIN) maakte met NOUS FINIRONS ENSEMBLE, een vervolg op zijn bioscoophit LES PETITS MOUCHOIRS uit 2010, waarin vriendschappen, liefdes en zekerheden op de proef worden gesteld. Iets wat we ook terugzien op het chaotische bruiloftsfeest in de komedie C’EST LA VIE!.

- - - - -

Filmzomer 2019
Filmbundel 1: Franse ensemblefilms 
- - - - -

Filmzomer 2019
Het programma van juli en augustus heeft dit jaar een nieuwe opzet: de Filmzomer van het Filmhuis is opgebouwd uit acht filmbundels, elk met een specifiek thema. In iedere bundel zit één nieuwe film om verrast door te worden (zoals EL REINO), aangevuld met een bijpassend hoogtepunt uit het afgelopen seizoen (mocht u die gemist hebben of nog eens willen zien).

Elke derde titel in een filmbundel is een comeback van een onderscheidende oudere film. Sommige verdienen nu eenmaal het grote doek.

Elke filmbundel waarvan u alle drie de films bezoekt levert een vrijkaartje op voor ná de Filmzomer – bewaar daarvoor wel uw entreebewijzen. En mocht u zelf een heel andere filmbundel ontdekken tussen onze 24 zomerfilms, dien die dan gerust in, met uw motivatie. Met een beetje mazzel belonen we die ook! Ook hier geldt: bewaar uw drie (of meer) filmkaartjes.