yves_saint-laurant.jpg

Yves Saint Laurent - L’amour fou

  • regie: Pierre Thoretton

  • FRA •documentaire • 2010 • 98 min.

Yves Saint Laurent - L’amour fou icon_trailer.png

De Franse modewereld blijft een dankbare inspiratiebron voor de filmwereld. Na twee recente speelfilms over Coco Chanel (COCO AVANT CHANEL en COCO CHANEL & IGOR STRAVINSKY) vertonen wij deze maand een documentaire over een ander fashionfenomeen: de in 2008 overleden Yves Saint Laurent. En niet zomaar een docu, want YVES SAINT LAURENT - L’AMOUR FOU won vorig jaar de persprijs op het Filmfestival van Toronto.
Aan de hand van interviews en archiefbeelden laat de documentaire het bijzondere leven zien van de modekoning. Via een reeks anekdotes komen we meer te weten over zijn jeugd, over zijn entree bij het illustere modehuis van Christian Dior (waar hij al op zijn 21ste de baas werd) en natuurlijk over zijn belangrijkste wapenfeiten als ontwerper - waaronder zijn Mondriaanjurk, zijn broekpak en de destijds geruchtmakende vrouwenkostuums. Mede dankzij een interview met Saint Laurent zélf uit 2001 krijgen we een aardig beeld van de drijfveren en keuzes achter zijn ontwerpen.
Regisseur Pierre Thoretton koos ervoor om in YVES SAINT LAURENT vooral de positieve zaken uit het leven van zijn hoofdpersoon te tonen. Daardoor komen we als kijker helaas weinig te weten over de dieptepunten, zoals zijn alcohol- en drugsproblemen en zijn depressies. Sommige critici betreuren dat, maar aan de andere kant past het eigenlijk wel mooi bij het onderwerp en de glitter&glamour van de mode.