winters_bone.jpg

Winter’s bone

Winter’s bone icon_trailer.png

Opgroeiend meisje probeert dapper haar gezin van de ondergang te redden. Het lijkt het thema van de gemiddelde Disney-film. Het is ook het verhaal van WINTER’S BONE, maar dan anders: rauw, beklemmend en realistisch.
WINTER’S BONE gaat over de achterkant van Amerika. De film speelt zich af in de gesloten clancultuur in het Ozark-gebergte in het midden van de VS, waar mensen aan de rand van de consumptiemaatschappij overleven in houten huizen en trailers. Hoofdpersoon is de 17-jarige Ree Dolly (een geweldige rol van Jennifer Lawrence), die haar jongere broertje en zusje leert hoe ze eekhoorns moeten schieten en villen als aanvulling op het dagelijks menu. Hun moeder is geestelijk zwaar beschadigd, hun vader Jessup is afwezig.
Ree krijgt van de politie te horen dat Jessup, die illegaal drugs produceert, niet is komen opdagen bij een rechtszaak waarvoor hij het huis van het gezin als onderpand had gegeven. Als hij zich niet binnen een week meldt, staat het gezin op straat. ‘Ik zal hem vinden’, kondigt Ree vastbesloten aan. Ondanks de tegenstand van buren en familie volhardt zij koppig in haar zoektocht, tot aan het bittere einde. Het geweld dat vanaf het begin onderhuids aanwezig is, maakt van WINTER’S BONE een donkere maar zeer indrukwekkende film.
‘Arm is in de VS vaak een scheldwoord. In Amerika vinden mensen het moeilijk om naar mijn film te kijken, omdat ik ze een Amerika toon dat ze niet graag willen zien’, zei regisseur Debra Granik in NRC Handelsblad. WINTER’S BONE kreeg op het Sundance Festival de prijs van de Grote Jury. Hoofdrolspeelster Jennifer Lawrence wordt genoemd als één van de grote kanshebbers bij de Oscar-uitreiking eind deze maand.