majesteit.jpg

Majesteit + Hollandse maaltijd

Majesteit + Hollandse maaltijd icon_trailer.png

MAJESTEIT is het koninginnedrama THE QUEEN op zijn Nederlands. Zonder Schotse Hooglanden en Helen Mirren als de Queen, maar tegen de achtergrond van Prinsjesdag met Carine Crutzen als de majesteit.
Hoe is het om koningin te zijn; als je je verloren en alleen voelt na de dood van je man, niet veel fiducie hebt in je zoon als troonopvolger en ook nog eens een passage in de Troonrede moet uitspreken waar je het absoluut niet mee eens bent?
In MAJESTEIT laten regisseur Peter de Baan en scenarist Ger Beukenkamp (van tv-producties DE KROON en DE PRINS EN HET MEISJE) Beatrix zien een jaar na de dood van prins Claus. Zij vecht met Balkenende een hoogoplopend meningsverschil uit over hulp aan Afrika. Maar eigenlijk gaat het over de grenzen van de monarchie. ‘Nederland is niet van u, Majesteit’, bijt Balkenende haar toe.
MAJESTEIT is het portret van een eenzame koningin: soeverein, koppig, maar vooral menselijk. Zo drukt Beatrix na het ontbijt ook wel eens moedeloos een sigaretje uit in de resten van een bordje yoghurt. En geeft zij Balkenende na een heftige woordenwisseling vilein toestemming de deur met een knal achter zich dicht te slaan.
Maar het mooist is de schets van de liefde tussen Beatrix en Claus, twee prachtige rollen van Crutzen en Jeroen Willems (die er een Gouden Kalf voor kreeg). Vanaf het begin wanneer ze nog jong en onbezorgd rondreizen in Tanzania, tot aan ruzies met de prinsen en een bezoek aan Claus in de kliniek vlak voor zijn dood. Zoals Ronald Giphart in de Volkskrant schreef: ‘De liefde tussen Beatrix en Claus zoals die in Majesteit fenomenaal wordt gespeeld door Carine Crutzen en Jeroen Willems, voelt waarachtig en oprecht aan. Verdomd, nooit bij stilgestaan: dat koningin Beatrix een mens is, met menselijke gevoelens en verlangens.'