Haar naam was Sarah icon_trailer.png

HAAR NAAM WAS SARAH zou wel eens één van de grote publiekstrekkers van dit jaar kunnen worden. Niet alleen omdat het drama gebaseerd is op de gelijknamige bestseller van Tatiana De Rosnay, maar ook omdat de hoofdrol gespeeld wordt door Kristin Scott Thomas. Net als in haar succesfilm IL Y A LONGTEMPS QUE JE T'AIME spreekt de Britse actrice weer vloeiend Frans. Op zich niet zo gek, want ze woont inmiddels langer in Frankrijk dan in Engeland.
In HAAR NAAM WAS SARAH is Thomas de doortastende Amerikaanse journaliste Julia. Ruim zestig jaar na dato probeert zij een vergeten stukje oorlogsgeschiedenis te ontrafelen: de grote razzia die de Franse politie tijdens de Tweede Wereldoorlog hield in de joodse wijken van Parijs. In de zomer van 1942 werden bijna dertienduizend Joden opgesloten in het oude vélodrome van de Franse hoofdstad om vervolgens afgevoerd te worden naar de Duitse concentratiekampen. Julia ontdekt dat haar eigen appartement ooit toebehoorde aan één van die joodse families. Als zij er achter komt dat Sarah (de jongste dochter uit dat gezin) de holocaust moet hebben overleefd, wordt haar journalistieke speurtocht ook een persoonlijke queeste.
De film vertelt twee verhalen. We zien enerzijds de lotgevallen van Sarah die tijdens de oorlogsjaren op zoek gaat naar haar gedeporteerde ouders en broertje, en anderzijds Julia die anno nu op zoek gaat naar wat er destijds is gebeurd. De manier waarop regisseur Gilles Paquet-Brenner beide verhalen met elkaar mengt is volgens sommige critici geen onverdeeld succes, maar zoals altijd is het laatste woord aan de kijker.