lang&gelukkig.jpg

Lang & Gelukkig

Lang & Gelukkig

In 2007 en 2008 haalde het Rotterdamse gezelschap Ro Theater volle zalen met het uiterst vrolijke toneelstuk LANG & GELUKKIG. Scenarioschrijver Don Duyns en regisseur Pieter Kramer (KREATIEF MET KURK, THEO & THEA) stopten die voorstelling vol fraaie en flauwe humor, uitbundige verkleedpartijen en veel zang. Kortom, een moderne vorm van het klassieke vaudeville-toneel. Na het grote succes besloot het duo om hun toneelstuk te verfilmen. Het resultaat is zoals je mag verwachten: een zeer vrolijke speelfilm met zang én dans én humor.
In LANG & GELUKKIG (op de filmposter aangeprezen met ‘Nu volledig in 2D’) worden drie overbekende sprookjes op een even eigenzinnige als uitbundige manier verhaspeld. De muizige Assepoester, de wat oudere Roodkapje en Prins Roderick kampen allemaal met onzekerheden, verlangens en familieproblemen. Assepoester woont verplicht in één huis met haar nieuwe stiefmoeder Irma en diens drakerige dochters Paris en Hilton, terwijl ze heimelijk droomt van die ene grote liefde. Roodkapje is erg onzeker en wordt uiteindelijk hopeloos verliefd op de hongerige wolf.
Regisseur Kramer trekt zich weinig aan van de filmwet die voorschrijft dat hoofdpersonen jong en bloedmooi moeten zijn. Niet voor niets liet hij de meeste vrouwenrollen spelen door mannen (waaronder Arjan Ederveen, Gijs Naber en Alex Klaasen). Dat de schmierende acteurs op onverwachte momenten uitbarsten in gezang is voor Kramer ook de normaalste gang van zaken. LANG & GELUKKIG werd op het Nederlands Film Festival van dit jaar terecht bekroond met de Publieksprijs en bovendien geëerd met de Speciale Juryprijs.