The American icon_trailer.png

Zelfs voor regisseur Anton Corbijn kwam het als een grote verrassing: zijn tweede film THE AMERICAN belandde direct na de première op de eerste plaats van de box office in de VS. Al binnen een week verdiende de film zijn productiekosten terug. Vooral dankzij een gewiekste reclamecampagne, waardoor bezoekers dachten dat ze een snelle Amerikaanse actiethriller voorgeschoteld zouden krijgen met in de hoofdrol George Clooney. Dat van Clooney klopt, maar de rest niet. THE AMERICAN is namelijk op-en-top Europees, verre van snel en meer psychologisch drama dan thriller.
De film gaat over beroepsmoordenaar Jack (Clooney) die na een aanslag in Zweden op de vlucht is voor zijn belagers. Hij verbergt zich in een klein bergdorpje in de Italiaanse Abruzzen, waar hij zich voordoet als fotograaf en met niemand contact zoekt. Nou ja, met bijna niemand. Want in opdracht van een Vlaamse collega-crimineel (Thekla Reuten) bouwt hij in zijn schuilplaats aan een geavanceerd moordwapen. Verder struint Jack wat rond om te fotograferen, voert hij korte gesprekken met de plaatselijke priester en krijgt hij iets met de lokale prostituee Clara (Violante Placido). Hij wordt zelfs verliefd op haar, waardoor de kille killer langzaam maar zeker menselijke trekjes krijgt.
Veel meer dan hierboven staat gebeurt er eigenlijk niet in THE AMERICAN. Is dat erg? Nee, niet met fotograaf Corbijn als regisseur. Hij zet nadrukkelijk zijn handtekening onder het drama, dat van begin tot eind vol zit met prachtige opnamen. ‘Beheerst, bloedserieus en romantisch is de film, en van een bijzondere schoonheid’, zo schreef de Volkskrant. Dat laatste geldt in ieder geval ook voor actrice Violante Placido, die eerder bij ons te zien was in het ijzersterke ORA O MAI PIÙ.