eenzaamheid_priemgetallen.jpg

De eenzaamheid van de priemgetallen

De eenzaamheid van de priemgetallen icon_trailer.png

DE EENZAAMHEID VAN DE PRIEMGETALLEN is de langverwachte verfilming van de gelijknamige bestseller van Paolo Giordano, een jonge Italiaanse schrijver/wetenschapper. Giordano werkt als quantumfysicus aan de universiteit van Turijn, maar schreef en passant een prachtig boek over een onmogelijke liefdesrelatie.

Centraal in boek en film staan Alice (Alba Rohrwacher) en Mattia (Luca Marinelli), die alletwee getekend zijn door een traumatische ervaring uit hun jeugd. Alice heeft als kind een zwaar ski-ongeluk overleefd, terwijl Mattia door zijn eigen toedoen zijn tweelingzusje heeft verloren. We volgen de twee hoofdpersonen in verschillende fasen van hun leven. Hun paden kruisen elkaar tijdens de pubertijd, maar daarna verliezen ze elkaar jarenlang uit het oog. Alice probeert een bestaan als fotograaf op te bouwen, terwijl Mattia zich als wiskundige nerd vastbijt in een studie naar priemgetallen. Allebei zitten ze in een isolement, totdat ze elkaar opnieuw tegenkomen. Maar zelfs dan blijkt te gelden wat Herman van Veen ooit zo mooi bezong: ‘Eenzaam, tweezaam, driezaam, is samen heel alleen.’

Volgens filmrecensenten heeft DE EENZAAMHEID VAN DE PRIEMGETALLEN een vrij complexe structuur doordat er voortdurend heen-en-weer wordt gesprongen in de tijd. Dat maakt het er vast niet makkelijker op voor wie het boek niet heeft gelezen. Aan de andere kant wordt regisseur Saverio Constanzo veelvuldig geprezen om de visuele en bij vlagen hypnotische flair waarmee hij zijn film heeft gemaakt. Heel opvallend is ook de rol van Alba Rohrwacher, die momenteel in bijna alle grote Italiaanse arthousefilms lijkt mee te spelen. Eerder was zij bij ons te zien in COSA VOGLIO DI PIÙ, IO SONO L’AMORE, IL PAPÁ DI GIOVANNI en CAOS CALMO.