tirza.jpg

Tirza

Tirza icon_trailer.png

TIRZA is de langverwachte verfilming van de gelijknamige roman van het enfant terrible onder de Nederlandse schrijvers, Arnon Grunberg.
Hoofdpersoon uit de film is Jörgen Hofmeester (Gijs Scholten van Aschat), redacteur bij een grote uitgeverij. Hij is vader van twee dochters, woont in de juiste buurt van Amsterdam, bereidt uitstekende sushi’s , enzovoort - kortom: een ideale man op middelbare leeftijd. Dat is echter schone schijn, zo blijkt tijdens het eindexamenfeest van zijn jongste dochter en oogappel Tirza (Sylvia Hoeks). Zijn echtgenote Alma (Johanna ter Steege), die hij drie jaar niet heeft gezien, verschijnt onverwacht op het feestje. Jörgen speelt zeer behendig de overbezorgde vader die het maar niets vindt dat zijn dochter met haar allochtone vriend een motorvakantie in Namibië gaat doorbrengen. Maar Tirza en haar vriend vertrekken enige dagen later toch naar Afrika. Na verloop van tijd krijgt Jörgen geen enkel bericht meer uit Namibië. Alle pogingen tot contact lopen op niets uit en hij besluit zelf naar Afrika te gaan om zijn dochter op te sporen.
Op dat moment verandert TIRZA van familiedrama in een spannende road movie. Scholten van Aschat speelt indrukwekkend de rol van zoekende vader die zijn zoektocht vol enthousiasme begint maar steeds wanhopiger wordt. De ervaren boekverfilmer Rudolf van den Berg (DE AVONDEN, ZOEKEN NAAR EILEEN) mengt daarbij flashbacks met de barre werkelijkheid. Dat alles tegen de prachtige achtergrond van de natuur van Namibië, die geen reisfolderromantiek uitstraalt maar de zoektocht juist een extra dimensie geeft.