io-sono-amore.jpg

Io sono l’amore

Io sono l’amore icon_trailer.png

Al lang voordat IO SONO L’AMORE zijn Nederlandse première beleefde gingen de geruchten: de Italiaanse film zou Oscar-waardig zijn, vooral dankzij de verpletterende hoofdrol van Tilda Swinton. Of het inderdaad zover komt blijft natuurlijk afwachten, maar de gevierde Schotse actrice (MICHAEL CLAYTON, BURN AFTER READING) maakt haar faam inderdaad waar en tilt de film in haar eentje naar een hoger plan. ‘Haar beheerste spel maakt de film een feest voor fijnproevers’, zo constateerde de Volkskrant.
IO SONO L’AMORE begint als een kroniek over de Italiaanse familie Recchi, die rijk is geworden in de textielhandel. De mater familias is Emma (Swinton), een voormalige Russische die getrouwd is met de Milanese textielmagnaat Edoardo Tancredi. Zij hebben twee zonen, Eduardo en Gianluca. Op een dag verliest Eduardo junior tijdens een atletiekwedstrijd van de jonge kok Antonio. Wanneer deze hem ‘s avonds komt troosten met een taart begint een vriendschap die de familiebanden doorkruist. Emma wordt namelijk verliefd op Antonio en er ontstaat een heftige relatie tussen de twee.
Regisseur Luca Guadagnino trekt werkelijk alle filmregisters open om die liefdesrelatie in beeld te brengen. Dat maakt IO SONO L’AMORE tot een visueel overdonderende film, waarin je als kijker bijna ogen en oren tekort komt. Met dank dus aan Swinton, die de film ook produceerde. Zij is namelijk veel méér dan alleen actrice: in haar thuisland Schotland organiseert zij elk jaar ‘s werelds kleinste filmfestival.