latete_en_friche.jpg

La tête en friche

La tête en friche icon_trailer.png

De 45-jarige Germain (Gérard Depardieu) is een bijna analfabete Fransman met een ferm lijf en een goedmoedige inslag. Hij kan zich kwaad maken over allerhande zaken, maar komt dan weer snel tot rust zodra hij zijn hart heeft gelucht. Kortom: type ruwe bolster, blanke pit. Germain woont in een caravan naast het huis van zijn moeder, die hem al zijn hele leven als een soort slaaf behandelt. Zijn vrije tijd brengt hij door in het plaatselijke café, waar hij met zijn onnozele opmerkingen een graaggeziene gast is. Verder zit hij vaak op een bankje in het park, waar hij de duiven telt en ze namen geeft.
Op een dag verandert zijn leven drastisch wanneer hij in het park de hoogbejaarde Margueritte (Gisèle Casadesus) ontmoet. Ze babbelen wat en al snel klikt het tussen beiden - er groeit zelfs een bijzondere vriendschap. De belezen Margueritte laat Germain kennismaken met literatuur door hem voor te lezen. Er gaat een wereld voor hem open, hij voelt zich als herboren en geniet van zijn tweede leven.
Een verhaal als dit kan al gauw een larmoyante film opleveren. Zoniet LA TÊTE EN FRICHE, vooral dankzij het acteren van Depardieu en Cassadesus. Ook regisseur Jean Becker bewees eerder al in DIALOGUE AVEC MON JARDINIER goed uit de voeten te kunnen met zo’n ‘klein’ verhaal. Het leverde een film op met de juiste dosis humor, licht tranentrekkende momenten en mooie down to earth-situaties.