the_ghost_writer.jpg

The ghost writer

The ghost writer icon_trailer.png

THE GHOST WRITER draait om een naamloze broodschrijver (Ewan McGregor) die van zijn uitgever de goedbetaalde opdracht krijgt om de memoires op te tekenen van de Britse ex-premier Adam Lang (Pierce Brosnan). Zo’n opdracht was al gegeven aan een andere ghostwriter, maar die is op mysterieuze wijze overleden. Lang ligt al een tijdje onder vuur. Gebleken is dat hij tijdens zijn premierschap op de hoogte was van het illegaal uitleveren van terroristen aan de Amerikaanse CIA. Om die reden woont hij samen met zijn vrouw Ruth (Olivia WiIliams) en zijn assistente Amelia (Kim Cattrall) op een eiland dat streng wordt bewaakt door de geheime dienst. Dat is wel nodig ook, want het gezelschap wordt voortdurend belaagd door hordes journalisten en demonstranten.
Ook de ghostwriter trekt bij hen in. Voordat hij aan het werk kan moet hij zich eerst uitgebreid verdiepen in stapels documenten. Tijdens het schrijven ontdekt de ‘ghost’ dat hij eigenlijk in een groot geheim aan het wroeten is. Allerlei aanwijzigingen sturen hem in steeds geheimzinniger richtingen.
We blijken langzaamaan te belanden in een superieure thriller. Een echte Polanski, waarin de spanning kalm wordt opgebouwd en waarbij Hitchcock af en toe stiekem om de hoek loert met onverwachte grappen. Brosnan speelt uitstekend als premier, en ook McGregor doet waar hij goed in is. Maar zij worden overtroffen door de trefzekere Williams (die onlangs ook al zo’n mooie bijrol had in AN EDUCATION) als British bitch. Polanski won dit jaar voor THE GHOST WRITER de Zilveren Beer op het filmfestival van Berlijn. Alleen al verdiend vanwege de opzienbarende slotscène, die slechts weinig regisseurs zullen aandurven.