agora.jpg

Agora

Agora icon_trailer.png

AGORA speelt zich af in Alexandrië, in de vierde eeuw van onze jaartelling. De stad behoorde toen tot het Romeinse Rijk en was in grootte en belangrijkheid de tweede stad na Rome, dat het politieke middelpunt was. Alexandrië werd gezien als het internationale centrum van cultuur en wetenschappen, en de bibliotheek was daarvan het symbool. Het prachtige gebouw, met zijn enorme verzameling boekrollen (het aantal wordt geschat op vier- tot negenhonderdduizend), stond op het belangrijkste plein van de stad, de Agora.
Hypatia, die leeft van 370-415, is de spil van deze wetenschappelijke wereld. Zij staat als wiskundige, filosoof en astronoom aan de top en trekt geleerden uit het hele Romeinse en Griekse rijk aan. Wanneer zij haar theorie ontvouwt dat niet de wereld, maar de zon het middelpunt van het heelal is, veroorzaakt ze veel onrust onder wetenschappers en onder de bevolking. Er ontbrandt een felle strijd. Hypatia en haar medestanders komen steeds meer alleen te staan tegenover fanatieke fundamentalisten en gelovigen. Uiteindelijk verliezen ze de strijd, letterlijk en figuurlijk. We zien hoe ‘haar’ bibliotheek wordt bestormd en in vlammen opgaat. Een drama.
AGORA is een groots opgezette film met prachtige beelden van het oude Alexandrië en met spectaculaire massascènes. Toch lijdt het indrukwekkende verhaal over Hypatia (een prachtige rol van Rachel Weisz) niet onder al dat uiterlijk vertoon, in tegendeel. We leren haar kennen als wetenschapper, maar zeker ook als een mens van vlees en bloed. Regisseur Alejandro Amenábar - hij won in 2004 de Oscar voor MAR ADENTRO - heeft met deze film een heel andere kant van zijn vakmanschap laten zien.