gainsbourg.jpg

Gainsbourg: vie héroïque

Gainsbourg: vie héroïque icon_trailer.png

Je t’aime, oh oui je t’aime!
Moi non plus...
Denk er zelf het gehijg en gekreun bij en elke 45-plusser weet ongetwijfeld waar we het over hebben: de even scrabeuze als beroemde hit uit 1969 van de Franse singer/songwriter Serge Gainsbourg en zijn toenmalige lief, de Britse actrice Jane Birkin. Ergens halverwege de biopic GAINSBOURG: VIE HEROÏQUE klinken de eerste noten van het nummer. En later ook de rest. Toch is het bij elkaar maar een vrij bescheiden onderdeel van de film. Logisch, want GAINSBOURG maakt één ding overduidelijk: de in 1991 overleden Fransman was veel meer dan een one-hit-wonder. Hij schreef in pakweg dertig jaar een groot oeuvre bijeen en staat zeker in Frankrijk op een groot voetstuk. Als zanger, als schrijver, als querulant én als vader van Charlotte Gainsbourg - vorig jaar nog winnares in Cannes voor haar hoofdrol in ANTICHRIST.
In GAINSBOURG neemt regisseur Joann Sfar ons ruim twee uur lang op sleeptouw door het tumultueuze leven van het beroemde hoofdpersonage. De film begint in de Tweede Wereldoorlog, als de jonge Lucien Ginsburg (Gainsbourg’s echte naam) zijn eerste levenslessen leert. Harde lessen, want als Joods jongetje moet hij een gele ster dragen en wordt zijn familie gedwongen Parijs te ontvluchten. Na de oorlog wordt Lucien eerst een weinig succesvolle schilder, die bijverdient als pianist in een bar. Zijn grote kracht blijkt in de muziek te liggen en in de jaren zestig maakt hij furore als songwriter voor sterren als Juliette Gréco, François Gall, François Hardy en niet te vergeten Brigitte Bardot. Met Bardot beleeft Gainsbourg een romance totdat Jane Birkin zijn pad kruist. Na hun wereldhit gaat Gainsbourg’s carrière bergafwaarts door overmatig drank- en drugsgebruik.
GAINSBOURG is een volle én fantasievolle film, waarin Safar ook animaties gebruikt en daarmee zijn verleden als striptekenaar niet verloochent. Een film ook die laat zien en horen hoe slim de pakkende nummers van Gainsbourg in elkaar steken. Plus een film vol look-a-likes, want zowel Gainsbourg (Eric Elmosnino) als Bardot (Laetitia Casta) en Birkin (Lucy Gordon) zijn haast niet van echt te onderscheiden.