julie_julia.jpg

Julie & Julia

Julie & Julia

Meryl Streep in de keuken, daar kijk je niet meer van op. Als geen ander kan zij een gewone huisvrouw neerzetten die al afwassend de meest gevoelige scènes vertolkt, denk maar aan THE BRIDGES OF MADISON COUNTY. In de komedie JULIE & JULIA kon Streep zich deze keer in de keuken heerlijk uitleven. Ze speelt Julia Child (1912-2004) die zich in de zestiger jaren ontpopte als een favoriete kookboekenauteur en tv-kok. Zij was het die de Franse keuken in Amerikaanse huishoudens tot leven bracht.
Aan de film liggen drie boeken ten grondslag. In de autobiografie My live in France beschrijft Julia Child hoe zij haar leven als diplomatenvrouw in Parijs zin gaf door een opleiding te gaan volgen aan koksschool ‘Le Cordon Bleu’ en hoe zij een fanatieke kookster werd. Haar recepten bundelde ze in Mastering the Art of French Cooking, dat een standaardwerk werd. Het derde boek, Julie and Julia, is van de 30-jarige Julie Powell uit het hedendaagse New York. Powell’s leven is wat vastgelopen en ze besluit om een jaar lang alle 524 recepten uit het kookboek van de door haar aanbeden Julia te maken. De weblog die ze daarover bijhoudt is zo populair, dat de aanbiedingen van uitgevers binnenstromen.
JULIE & JULIA zoomt in op beide vrouwen. En hoewel hun levens in tijd en plaats verschillen worden ze kunstig bij elkaar gebracht. Wat wel opvalt is dat de wat klagerige Julie overschaduwd wordt door een uitbundige Julia die haar liefde voor het koken vol overgave tentoonspreidt. Dat ligt overigens niet aan actrice Amy Adams die Julie even adequaat verbeeldt als Streep dat doet met Julia: in houding, stijl en intonatie. Het leverde Streep een Golden Globe op.