micmacs.jpg

Micmacs à tire-larigot

Micmacs à tire-larigot icon_trailer.png

Na de immense successen van AMÉLIE en UN LONGE DIMANCHE DE FIANÇAILLES zat het de Franse succesregisseur Jean-Pierre Jeunet even niet zo mee. Hij wilde in Amerika LIFE OF PI maken (naar het bekroonde boek van Yann Martel), maar daar werd vanwege budgetproblemen de stekker uitgetrokken. Een andere boekverfilming (THE LOVELY BONES) werd voor zijn neus weggekaapt door Peter Jackson, wiens film eind januari in première ging. Vandaar dat Jeunet een geheel nieuwe eigen productie bedacht: MICMACS À TIRE-LARIGOT.
In deze tragikomische film draait alles om de sullige Bazil (Dany Boon uit BIENVENUE CHEZ LEZ CH’TIS). In de proloog van MICMACS zien we hoe hij ooit zijn vader verloor aan een landmijn en hoe hij zelf per ongeluk een kogel in zijn hoofd heeft gekregen. Bazil brengt het er levend af en slijt zijn dagen op de straten van Parijs. Daar maakt hij kennis met een vreemd clubje excentriekelingen die afval recyclen en in een soort grot onder een vuilnisbelt wonen, waar ze allerlei rare apparaten fabriceren. Samen met hen bedenkt Bazil een plan om wraak te nemen op de twee rivaliserende wapenhandelaren die zijn leven hebben vergald.
Dat klinkt misschien al als een vreemd plot, maar wacht tot u ziet welke bizarre uitwerking dit kreeg in handen van Jeunet en zijn vaste schrijver Guillaume Laurant. MICMACS bevat alle vertrouwde elementen uit de eerdere succesfilms van het duo. Dat betekent dus prachtige beelden in vervreemdende kleurtinten, plus een verhaal vol zoete invallen en (beeld)grappen die in hoog tempo voorbij razen.