capitalism.jpg

Capitalism: a love story

Capitalism: a love story icon_trailer.png

Geen documentairemaker is zo beroemd als de Amerikaan Michael Moore. Met zijn vlijmscherpe docu’s over wapenbezit (BOWLING FOR COLUMBINE), over de ‘war on terror’ van George Bush (FAHRENHEIT 9/11) en over de misstanden van het Amerikaanse zorgstelsel (SICKO) maakte hij wereldwijd furore. Je kunt het dus wel aan Moore overlaten om een wereldwijd probleem bij de lurven te pakken: de financiële crisis. Dat doet hij dan ook met verve in zijn nieuwe documentaire CAPITALISM: A LOVE STORY.
In zijn vertrouwde kritische – of beter cynische – stijl gaat Moore in zijn film op zoek naar degenen die volgens hem de grootste financiële ellende hebben veroorzaakt. Hij overvalt met zijn camera de banken en de verzekeraars op Wall Street. Als hij de grote graaiers zelf niet te spreken krijgt laat hij de slachtoffers zien: mensen die de dupe zijn geworden van waardeloze polissen en beleggingen en die nu op de blaren zitten. Door hun eigen hebzucht, maar volgens Moore vooral door de hebzucht van anderen die hebben geprofiteerd van de financiële onkunde van hun slachtoffers.
CAPITALISM: A LOVE STORY laat onverbloemd de uitwassen van het kapitalisme zien. Soms ontluisterend, soms schokkend, maar altijd weer 100% Michael Moore. Volgens tegenstanders is het een handige filmtruc van een meestermanipulator. Dat kan zo zijn, leuk en effectief blijft deze aanpak wél.