john_rabe.jpg

John Rabe

John Rabe

John Rabe is een avontuurlijke Duitser die in 1908 op 26-jarige leeftijd naar China trok om daar carrière te maken bij Siemens. Hij schopt het tot directeur van een grote fabriek in Nanking, op dat moment de hoofdstad van China. In 1937 staat hij op het punt om af te zwaaien en naar Duitsland te vertrekken, maar dan hebben Japanse troepen het zuiden van China bezet en komt de oorlog dicht bij Nanking. Op de avond dat Rabe’s opvolger het officieel van hem overneemt, wordt het complex aangevallen door Japanse jachtvliegtuigen. Tegen de zin van zijn opvolger neemt Rabe zijn Chinese werknemers in bescherming.
Wanneer de Japanners Nanking bezetten, richt hij samen met een groepje internationale notabelen een veilige zone op voor de burgers van Nanking. Rabe wordt zelfs gekozen tot leider van de gemeenschap. Daarvoor betaalt hij wel een hoge tol: zijn vrouw vertrekt, zijn gezondheid holt achteruit en hij botst voortdurend met de Japanners. Hoewel de bezetters zich schuldig maken aan de meest gruwelijke misdaden, weten dankzij Rabe uiteindelijk meer dan 200.000 Chinezen de ‘rape van Nanking’ te overleven. In 1938 moet hij onder druk van de Japanse bezetters Nanking verlaten en alsnog terugkeren naar Nazi-Duitsland.
Regisseur Florian Gallenberger heeft van deze gebeurtenissen een spectaculaire film gemaakt die gebaseerd is op de dagboeken van Rabe zelf. Mede door het intelligente gebruik van originele journaalopnamen geeft de film een indrukwekkend beeld van deze vrij onbekende episode uit de Tweede Wereldoorlog. De rol van Rabe wordt vertolkt door Ulrich Tukur die eerder sterk speelde in DAS LEBEN DER ANDEREN en onlangs in DAS WEISSE BAND. Daarnaast wist Gallenberger een sterrencast te striken, waaronder Steve Buscemi, Daniël Brühl en Anne Consigny (THE DIVING BELL AND THE BUTTERFLY).