35_rhums.jpg

35 Rhums

35 Rhums

In januari vertoonden wij een mini-retrospectief van de Franse regisseur Claire Denis, die dit jaar centraal stond in het ‘Meet the Maestro’-programma van het Rotterdams Filmfestival. Tijdens dat festival ging ook haar nieuwste productie in première: 35 RHUMS. De film speelt in één van de banlieues van Parijs, zo’n beruchte buitenwijk waar vooral kansarme kleurlingen wonen. Maar Denis wilde niet het zoveelste migrantendrama vol kommer en kwel maken. ‘35 RHUMS schetst juist een verfrissend optimistisch beeld van een banlieue, waar alleen de flats kleurloos en kil zin’, schreef de Volkskrant treffend.
De film draait om een viertal Fransen met Caribische roots. We maken kennis met metrobestuurder Lionel, een weduwnaar die in zijn eentje zijn dochter heeft grootgebracht. Deze Joséphine studeert inmiddels en ondanks de goede band met haar vader beseft ze dat de tijd is gekomen om haar eigen leven te gaan leiden. Dat zou de weg vrijmaken voor een relatie met haar buurjongen Noé (Grégoire Colin, een vaste hoofdrolspeler van Denis). Omgekeerd zou haar vader dan evenmin alleen achterblijven, want Gabrielle – een andere bewoonster van het appartement – is verliefd op hem.
Met veel beelden, weinig woorden en erg mooie muziek (van de Britse Tindersticks) portretteert Denis de alledaagse levens van dit viertal. Het resultaat is een wonderlijke film over liefde en bindingsangst. Een film die terecht hoge ogen gooit bij publiek én critici.