cheri.jpg

Chéri

Chéri

CHÉRI is een verfilming van het gelijknamige boek uit 1920 van de Franse schrijfster Colette. Het verhaal speelt zich af in de nadagen van La belle époque, zo rond 1900. Het was de tijd van Baudelaire en Toulouse-Lautrec. Maar ook de tijd van rijke en invloedrijke courtisanes, topprostituees om wier gunsten volop werd gestreden en die in hun salons zowel politici als de beau monde ontvingen.
De film vertelt het verhaal van de relatie die de rijke en knappe, maar ouder wordende courtisane Léa (Michelle Pfeiffer) heeft met de 20-jarige Fred – een jongeman die door iedereen Chéri wordt genoemd. Hij is de zoon van Madame Peloux (Kathy Bates), sinds jaar en dag een collega en rivale van Léa. Dankzij zijn zes jaar durende verhouding met Léa heeft de jongeman de liefde leren kennen. Desondanks regelt zijn moeder voor hem een huwelijk met Edmeé, de maagdelijke dochter van ex-courtisane Marie Laure (Iben Hjejle uit de Dogma-klassieker MIFUNE’S LAST SONG). Door het dreigende einde van hun relatie realiseren Lea en Chéri zich dat hun verhouding meer is dan een lange vriendschap en veel dieper is dan zij zich realiseerden.
CHÉRI komt uit de koker van de Amerikaanse regisseur Stephen Frears, die zich met DANGEROUS LIAISONS al eerder waagde aan het verfilmen van Franse literatuur. Met groot succes: die zeer geslaagde verfilming won liefst drie Oscars. Met CHÉRI heeft hij opnieuw een écht kostuumdrama gemaakt, vol impressionistische kleuren die een mooi tijdsbeeld geven. En met prima acteurs, waarvan de nu 50-jarige Michelle Pfeiffer de show steelt.