soeur_sourire.jpg

Soeur sourire

  • Ook van Stijn Coninx:

  • Marina
  • marina.jpg

Soeur sourire

De biopic SOEUR SOURIRE van de Vlaamse cineast Stijn Coninx (DAENS) is een weerslag van het leven van Jeannine Deckers (1933-1985), de zingende non die begin jaren zestig een wereldhit op haar naam schreef met ‘Dominique’.
Jeannine (Cécile de France) is de wispelturige puber van een strenge, weinig invoelende moeder en apatische vader (Jan Decleir) die samen een bakkerij annex winkel runnen. Van het meisje wordt verwacht dat ze in hun voetsporen treedt, maar die ziet een andere toekomst voor zich weggelegd – vooral ver weg van huis. Na de zoveelste aanvaring met haar moeder vlucht ze het huis uit en meldt ze zich, met haar gitaar onder de arm, bij een Dominicaans klooster. Missiezuster wil ze worden en de Afrikaanse bevolking de liefde geven die ze zelf niet heeft mogen ontvangen.
De strenge kloosterregels passen maar moeilijk bij Jeannine’s karakter. Dat ziet ook de moeder-overste en die laat de touwtjes wat vieren: de jonge non krijgt wat meer speelruimte. Gitaarspelen en liedjes componeren staan weer dagelijks op haar programma. Jeannine’s muzikaliteit en uitstraling blijven niet onopgemerkt en de kerkleiding ziet kansen: pecunia’s en jonge zieltjes winnen. Onder haar artiestennaam Soeur Sourire bestormt Jeannine de hitlijsten. De kerk vaart er wel bij, maar wanneer Jeannine zich helemaal op een zangcarrière wil richten krijgt ze het aan de stok met de kloosterleiding en treedt ze uit. Dan blijkt dat ze haar artiestennaam niet mag gebruiken en dat de kerk haar tegenwerkt. Tijdens een mislukte Amerikaanse tournee stort haar wereld in. Psychologisch ontmanteld en verslaafd aan drank en pillen zoekt Jeannine haar heil bij haar vroegere vriendin Annie.