brief_encounter.jpg

Brief encounter

Brief encounter icon_trailer.png

De Britse regisseur David Lean (LAWRENCE OF ARABIA, DOCTOR ZHIVAGO, A PASSAGE TO INDIA) werd in 1908 geboren. Ter gelegenheid van zijn honderdste geboortedag restaureerde het British Film Institute een groot deel van zijn oeuvre. Het Filmmuseum bracht vijf Lean-klassiekers in Nederland in roulatie. Daaruit kozen wij BRIEF ENCOUNTER uit 1945, die al meer dan 50 jaar door de Britse filmwereld als ‘meest romantische film aller tijden’ wordt beschouwd.
In prachtige, haarscherpe zwart-wit beelden, met Rachmaninov’s tweede pianoconcert als achtergrond, toont BRIEF ENCOUNTER de romance en onmogelijke liefde tussen Alec en Laura. Zij ontmoeten elkaar bij toeval op een treinstation. Beiden zijn gelukkig getrouwd en hebben kinderen. Ze maken een praatje en ontdekken dat ze veel gemeen hebben. Er volgt een serie korte ontmoetingen – brief encounters – op de donderdagmiddagen in de stationsrestauratie. Ondanks hun huwelijken worden Alec en Laura verliefd op elkaar. Maar als mensen van hun tijd weten ze dat deze gevoelens niet mogen bestaan. Dat leidt tot een pijnlijk afscheid.
Dit ogenschijnlijk simpele verhaal werd door regisseur David Lean en zijn scriptschrijver Noël Coward heel vernuftig geconstrueerd. Door het drama niet-lineair te vertellen ontstond één van de mooiste liefdesfilms – met sterke rollen van de Britse acteurs Celia Johnson en Trevor Howard. De encounter van al deze talenten heeft filmgeschiedenis voortgebracht.