oorlogswinter.jpg

Oorlogswinter

Oorlogswinter icon_trailer.png

OORLOGSWINTER is de verfilming van het beroemde boek van Jan Terlouw dat in 1973 verscheen en sindsdien ontelbare malen herdrukt is. Wie heeft het niet gelezen? Terlouw beschrijft in zijn boek de laatste winter van de Tweede Wereldoorlog, een tijd die hij als 13-jarige zelf meemaakte.
Hoofdpersoon van de film is Michiel, de tienerzoon van de burgemeester van een Gelders dorp vlak bij de IJssel. Tijdens de hongerwinter wil ook hij zijn steentje bijdragen aan de strijd tegen de Duitse bezetters. Nadat een Brits vliegtuig is neergestort in de bossen raakt Michiel via zijn buurjongen betrokken bij de activiteiten van een verzetsgroep. Duitse soldaten gaan op zoek naar de piloot, maar bij toeval ontdekt Michiel zijn schuilplaats. Nadat zijn buurjongen is opgepakt wordt het Michiels taak de piloot uit Duitse handen te houden en naar veilig gebied te brengen. Een verrader probeert dit echter tegen te werken.
OORLOGSWINTER is veel meer dan een spannend jongensverhaal. Regisseur Martin Koolhoven (HET SCHNITZELPARADIJS, DE GROT) geeft het oorlogsverhaal een extra dimensie door veel gebruik te maken van uitgebleekte blauwe beelden. Net als in het boek toont hij hoe Michiel snel volwassen wordt onder de bijzondere omstandigheden van de oorlog. Michiel wordt gespeeld door de 14-jarige Martijn Lakemeier, die als nieuwkomer in staat blijkt de hele film te kunnen dragen.NB: op vrijdag 20 februari draaien wij OORLOGSWINTER in de jeugdmatinee om 13.30 uur. Vanwege sommige oorlogsbeelden in de film heeft de Filmwijzer de film geschikt geacht voor kinderen van 12 jaar en ouder.