silence_de_lorna.jpg

Le silence de Lorna

Le silence de Lorna icon_trailer.png

Het had maar een haar gescheeld of Jean-Pierre en Luc Dardenne hadden dit jaar hun derde Gouden Palm gewonnen in Cannes. Na ROSETTA (1999) en L’ENFANT (2005) zou dat een unicum zijn geweest. Hun nieuwste film LE SILENCE DE LORNA werd echter voorbijgestreefd door Laurent Cantet’s ENTRE LES MURS die wij half februari op de rol hebben staan. Dit keer kregen de Dardennes in Cannes alleen de prijs voor het beste scenario. Ook verdiend, want hun intense drama hoort tot de top-5 films van 2008.
Net als alle eerdere Dardenne-films speelt LE SILENCE DE LORNA in Wallonië, de afvalput van België. In het troosteloze Luik woont de Albanese vluchtelinge Lorna (een ongeëvenaarde rol van de Kosovaarse debutante Arta Dobroshi) die een schijnhuwelijk heeft gesloten met de jonge junkie Claudy (Jérémie Renier). Ze wonen met elkaar in hetzelfde appartement, maar daarmee is zo’n beetje alles gezegd. Lorna wil het liefst een normaal bestaan met haar eigen vriend die nog in Albanië woont. Maar zij is verstrikt geraakt in een crimineel netwerk dat haar dwingt opnieuw een schijnhuwelijk te sluiten, zodat een dubieuze Russische maffioos een legaal verblijf in België kan krijgen. Wanneer ze dat weigert ontspoort haar leven volledig.
Filmblad Preview karakteriseerde LE SILENCE DE LORNA als ‘magistraal geregisseerde sociale misère’. Ook Trouw stak de loftrompet: ‘Een meesterlijke schrijnende tragedie, die je toch ook optilt. Hoe het leven en de liefde winnen, tegen beter weten in.’