north_by_northwest.jpg

North by Northwest

North by Northwest icon_trailer.png

Afgelopen zomer presenteerde het Filmmuseum een retrospectief van acteur Cary Grant. Daaruit kozen wij één van de bekendste films waarin Grant speelt: NORTH BY NORTHWEST (1959), een topfilm uit het rijke oeuvre van Alfred Hitchcock. De Britse ‘master of suspense’ maakte al in 1921 zijn eerst film, maar brak in 1929 pas echt door in Europa met de thriller BLACKMAIL. Een genre dat hij daarna nooit meer heeft verlaten. Vervolgens vertrok Hitchcock naar de VS, waar zijn wereldfaam begon. Wie kent niet de nagelbijters PSYCHO (1960) of THE BIRDS (1963)?
In NORTH BY NORTHWEST speelt Grant de reclameman Roger Thornhill. Doordat hij abusievelijk wordt aangezien voor een CIA-agent wordt hij ontvoerd door een bende buitenlandse spionnen die hem willen vermoorden. Thornhill weet echter op de vlucht te slaan en ontmoet een mysterieuze vrouw die hem wil helpen. Althans, zo lijkt het.
Zo’n verhaal is een kolfje naar de hand van Hitchcock. Het gaf hem bovendien de gelegenheid om nooit eerder vertoonde actiescènes te maken, waaronder de beroemde achtervolging door een sproeivliegtuigje tussen de maïsvelden en de nog beroemdere slotscène op de kolossale presidentskoppen van Mount Rushmore.