les_choristes.jpg

Les choristes

Les choristes icon_trailer.png

LES CHORISTES is in 2004 op kleine schaal te zien geweest in de Nederlandse bioscopen. Toen dit Franse koorknapendrama echter een jaar later genomineerd werd voor twee Oscars (beste buitenlandse film, beste lied) en ook andere prijzen binnenhaalde, kwam de belangstelling pas echt goed op gang. Wereldwijd, op festivals én vooral bij het publiek. Alleen al in Frankrijk was de film goed voor meer dan zes miljoen bezoekers. Reden genoeg om deze feel-good movie alsnog naar ons filmhuis te halen – beter laat dan nooit. De animo voor dergelijke ‘koorfilms’ is groot, weten we uit de bezoekersaantallen van AS IT IS IN HEAVEN.
LES CHORISTES is een raamvertelling. Twee voormalige klasgenoten kijken aan de hand van dagboekaantekeningen van hun muziekleraar terug op hun kostschooltijd. Het is 1949. Op een kostschool met de toepasselijke naam ‘Le fond de l’étang’ (de bodem van de vijver) worden weeskinderen en crimineeltjes opgevoed. Met harde hand, het regiem op de school is meer dan meedogenloos. Grote motor achter dit beleid is de reactionaire directeur Rachin. Clément Mathieu, net aangesteld als nieuwe leraar, ziet met lede ogen aan hoe dit beleid averechts uitpakt. Hij probeert de jongens via een andere weg met meer respect te benaderen. Met veel geduld, humor en aandacht weet Clément de weerbarstige groep knullen voor zich te winnen en om te toveren tot een getalenteerd jongenskoor.
LES CHORISTES laat zich bekijken als een sprookje met alle daarbij behorende karikaturen. Maar dat mag in een sprookje. De kracht van de film ligt in de goed getroffen sfeer, de fijngevoelige emoties en natuurlijk in de muziek.