graine_le_mulet.jpg

La graine et le mulet

La graine et le mulet

Het is zondagmiddag. Slimane Beiji rijdt op z’n brommer naar zijn ex Souad om met de hele familie te eten; de gebruikelijke en favoriete couscousmaaltijd. De stugge Slimane zegt niet veel tijdens de chaotische familiebijeenkomst vol schermutselingen, roddels, verwijten en humor. Hij heeft wat anders aan zijn hoofd. Na 35 jaar trouwe dienst op een scheepswerf in de Zuid-Franse kustplaats Sète is er geen plaats meer voor Slimane. Met zijn ‘gouden’ handdruk wil hij iets nieuws beginnen: een specialiteitenrestaurant op een boot in de haven. Rym (Hafsia Herzi), de dochter van zijn vriendin, helpt hem om zijn plannen te verwezenlijken. Maar dat gaat bepaald niet soepel. Om de juiste vergunningen te bemachtigen moeten ze heel wat onwillige en bureaucratische deuren openen.
Intussen is de aangekochte oude viskotter opgeknapt en omgetoverd tot restaurant. Slimane schakelt zijn ex-vrouw en kinderen in voor de feestelijke opening, waarvoor alle notabelen zijn uitgenodigd – om goodwill te kweken. Souad staat aan de leiding om haar onovertroffen couscousmaaltijd met vis (de graine en mulet uit de titel) te bereiden voor de gasten. Als iedereen in de startblokken staat, gaat er alsnog van alles mis.
LA GRAINE ET LE MULET is een familiedrama, uit het leven gegrepen. In prachtige, lang uitgerekte shots – vaak met een handcamera gedraaid – komen we heel dicht bij de karakters. Opvallend sterk zijn de prestaties van de nog jonge actrice Herzi, die de film een onvergetelijk slot bezorgt. ‘Wie zich mee laat voeren door het tergende, opzwepende ritme, ziet een meesterlijke film’, aldus de Volkskrant die LA GRAINE ET LE MULET met vijf sterren waardeerde.