earth.jpg

Earth

  • regie: Alastair Forthergill • Mark Linfield

  • DUI/USA •documentaire • 2007 • 96 min.

Earth icon_trailer.png

Toen wij in januari de documentaire EARTH vertoonden waren alle voorstellingen in no time uitverkocht. Begrijpelijk, want de regisseurs van de BBC-reeks ‘Planet Earth’ zijn erin geslaagd een spectaculaire én overtuigende documentaire te maken over de natuur op onze aarde. Vijf jaar lang reisden dertig cameraploegen de wereld over om beelden te schieten voor de Britse TV-serie. Er was een flink budget mee gemoeid: zo’n veertig miljoen dollar. Met high-definition camera’s maakten de ploegen een tocht van de Noordpool naar de Zuidpool en van het mooiste materiaal werd een anderhalf uur durende film samengesteld.
We zien bijvoorbeeld een moeder ijsbeer en haar twee jongen ontwaken uit de winterslaap. Ze moeten snel op zoek naar voedsel voordat de zomer begint en hun leefgebied onbegaanbaar wordt door – steeds meer en verder – smeltend ijs. Via een omzwerving van kariboes en de eerste vlucht van jonge mandarijneenden komen we terecht bij de trek van Afrikaanse olifanten naar het deltagebied in Botswana. De reis eindigt bij de bultrugwalvissen die vanuit de wateren bij Zuid-Afrika naar de Zuidpool zwemmen.
Wat maakt deze documentaire zo sterk? De krachtige en wonderschone beeldtaal die geen verdere toelichting behoeft. De makers zijn terughoudend: geen drammerige commentaarstem die ons vertelt hoe de natuur er op onze aardbol voor staat. Geen misplaatste humor. Niet constant dat opgestoken vingertje. Maar wel informatief commentaar en een bescheiden opsomming van feiten en cijfers, op een acceptabele wijze. De verbluffende beelden van EARTH verdienen een groot scherm.