The big Lebowski icon_trailer.png

Jeffry ‘The Dude’ Lebowski (Jeff Bridges) houdt wel van een rustig leventje, dat vooral bestaat uit het roken van stickies en het luisteren naar muziek. Verder doet hij met twee vrienden, Vietnam-veteraan Walter (John Goodman) en Donny (Steve Buscemi), mee aan de plaatselijke bowlingcompetitie.
Op een dag wordt The Dude’s rust echter ernstig verstoord door twee gangsters die bij hem binnenvallen en zijn hoofd in de wc-pot duwen. Ze zijn op zoek naar een miljonair wiens vrouw schulden heeft gemaakt bij de verkeerde mensen. Als de mannen zich realiseren dat ze niet in een chic appartement zijn beland vertrekken ze. De naam Lebowski klopte wel, maar het adres was fout.
Jeffry gaat klagen bij de échte Lebowski, een arrogante miljonair die hem uit zijn kantoor verjaagt. Kort daarna wordt de jonge vrouw van de rijkaard ontvoerd – waarschijnlijk door dezelfde mannen die eerder The Dude bezochten. Aangezien Jeffry hen als enige zou kunnen herkennen, wordt hij ingeschakeld om het losgeld te brengen.
Bovenstaande is nog maar een deel van het verhaal van THE BIG LEBOWSKI. De cultklassieker zit vol verhaallijnen en bizarre personages, die gespeeld worden door uitstekende hoofdrolspelers. Maar let ook op de bijrollen van de toen nog minder bekende Philip Seymour Hoffman (CAPOTE) en op John Turturro als geflipte bowler. De cast en het verhaal maken THE BIG LEBOWSKI tot één van de beste films van de Coen-brothers.