Becoming Jane icon_trailer.png

Hoe Jane Austen dé Jane Austen werd – dat is het onderwerp van BECOMING JANE. Het is een kostuumfilm over de veelgelezen auteur van romantische werken als ‘Pride and Prejudice’, ‘Sense and sensibility’ en ‘Emma’. Allemaal boeken die meermalen met succes zijn verfilmd. En nu is Jane Austen (1775-1817) dan zelf aan de beurt.
Lange tijd werd Austen door haar biografen neergezet als timide en preuts, iemand die gedoemd was tot een eenzaam leven. De biopic BECOMING JANE wil het tegendeel laten zien. Volgens de filmmakers was zij juist een slimme en eigengereide tante die zelf wel uitmaakte hoe ze haar leven invulde. Haar inzichten op het gebied van relaties moeten wel terug te voeren zijn op eigen ervaringen. Zo wereldvreemd kan ze dus niet geweest zijn, menen de makers.
In BECOMING JANE wordt dan ook de kortdurende romance tussen Jane (Anne Hathaway) en de arme advocaatstudent Thomas Lefroy (James Mac Avoy) breed uitgemeten. Thomas kiest uiteindelijk niet voor Jane, maar voor de financiële zekerheid die zijn oom hem kan geven. Jane werpt zich gedesillusioneerd op het schrijven. Wat later vraagt de verlegen en onhandige Wisley, die een groot fortuin zal erven, haar hand. Zij wijst hem vriendelijk af, want ze is niet verliefd op hem. Haar ouders maken zich echter zorgen. Jane zou zich toch via een huwelijk financieel veilig moeten stellen? Maar wanneer zij met haar roman ‘Pride and Prejudice’ veel succes oogst, laat de schrijfster zien dat ze geen partner nodig heeft om te overleven.