wolfsbergen.jpg

Wolfsbergen

Wolfsbergen

WOLFSBERGEN is de nieuwste film van de Nederlandse cineaste Nanouk Leopold. Zij debuteerde in 2001 met het verrassende ÎLES FLOTTANTES, waarna in 2005 het in Cannes bekroonde GUERNSEY volgde. WOLFSBERGEN beleefde eerder dit jaar zijn wereldpremière op de Berlinale in Berlijn en werd geselecteerd voor het filmfestival van Toronto.
De film is een vertelling over de lotgevallen van vier generaties van één familie. Weduwnaar Konraad, de 83-jarige pater familias, schrijft een brief aan zijn familie waarin hij zijn zelfgekozen dood aankondigt. Zijn dochter Maria en schoonzoon Ernst reageren hier nauwelijks op, de twee kleindochters Sabine en Eva reageren verschillend: de een onverstoorbaar, de ander trekt het zich juist erg aan. Heen en weer schakelend tussen de familieleden krijgen we te zien hoe zij door Konraad’s keuze opnieuw naar hun eigen leven gaan kijken. Ze gaan zich afvragen wat er van de familiebanden is overgebleven. Ernst blijkt uiteindelijk de enige te zijn die Konraad wil steunen, maar vergroot hiermee de afstand tussen hem en de rest van de familie.
‘Drie generaties miscommunicatie, getoond in statige beelden’, zo omschreef de Filmkrant het verhaal van WOLFSBERGEN treffend. De film wordt gedragen door een puike cast uit Nederland en België, waaronder Jan Decleir als Ernst, Catherina ten Bruggencate als Maria en Tamar van den Dop als Sabine.