The good German

Regisseur Steven Soderberg heeft met THE GOOD GERMAN een spannende film gemaakt die zich afspeelt in het Berlijn van juli 1945, als het Duitse leger net is verslagen. De oorlog in Europa is afgelopen, maar de Koude Oorlog staat op uitbreken. In Berlijn heersen corruptie, chaos en politiek wantrouwen.
De Amerikaanse legerkapitein Jake Geisner (George Clooney) keert als journalist terug naar Berlijn, waar hij vóór de oorlog al voor een persbureau werkte. Officieel komt hij om verslag te doen van de Postdam-conferentie. Maar Jake heeft een verborgen agenda: hij is op zoek naar zijn grote Duitse liefde Lena (Cate Blanchett), die hij destijds achter heeft moeten laten. Zij blijkt inmiddels getrouwd met een verdwenen SS’er. Als Jake haar wil helpen raakt hij verstrikt in allerlei intriges en complotten.
Soderberg heeft met THE GOOD GERMAN een eerbetoon willen brengen aan de Hollywoodfilms van de jaren veertig en de film noir uit die periode. Met name aan CASABLANCA, waarvan hij zelfs delen van het plot kopieerde. Soderbergh filmde in zwart/wit met camera’s en lenzen uit die tijd, gebruikte achtergrondprojectie voor de special effects en stemde ook de muziek geheel af op het tijdvak.