Nue propriété icon_trailer.png

Sommige films verdwijnen na afloop weer snel uit de herinnering, terwijl andere juist beklijven. Een aparte categorie vormen films die ook na de aftiteling nog verder gaan in het hoofd. In plaats van een mooi afgerond verhaal te vertellen laat de regisseur dan ruimte voor eigen interpretatie. NUE PROPRIÉTÉ is zo’n film: aan het slot van deze Frans/Belgische familiekroniek mag de kijker zelf verder fantaseren over het lot van de hoofdpersonen.
In dit geval zijn dat de gescheiden vrouw Pascale en haar twintigjarige tweelingzonen Thierry en François. Gedrieën wonen zij in een groot landhuis ergens in Wallonië. Pascale heeft weliswaar een baan, maar financieel houdt het allemaal niet te wensen over. Als ze verliefd wordt op haar buurman hoopt zij haar leven een nieuwe wending te geven: ze wil het oude huis verkopen en met haar nieuwe liefde een chambre d’hôtes beginnen in Zuid-Frankrijk. Daarmee heeft ze echter buiten haar zonen gerekend. François kan nog enig begrip opbrengen voor haar plannen, maar met Thierry krijgt ze het aan de stok. Onvermijdelijk barst aan het einde de boel en moeten de scherven letterlijk bijeen worden geraapt.
Behalve door het verhaal wordt NUE PROPRIÉTÉ (‘privé-eigendom’) vooral gedragen door de acteurs. Naast Jérémie en Yannick Renier – in het écht ook tweelingbroers – excelleert hoofdrolspeelster Isabelle Huppert. De koele Française is ondoorgrondelijk als altijd, waardoor ze een bijzondere spanning aan de film weet mee te geven. Daar kunnen haar beroemdere Hollywood-collega’s nog wat van leren. Niet voor niets wijdde Filmhuis Den Haag onlangs een retrospectief aan Huppert.