Goya’s ghosts

Het historische kostuumdrama GOYA’S GHOSTS van Milos Forman (ONE FLEW OVER THE CUCKOO’S NEST, AMADEUS) gaat over Spanje’s beroemdste schilder Francisco Goya (1756-1828) en zijn muze Inés, maar vooral ook over de roerige tijd waarin zij leefden.
Goya (Stellan Skarsgård uit BREAKING THE WAVES) is aan het eind van de 18e eeuw een gevaar voor zowel de politiek als het invloedrijke katholieke gezag in Spanje. In een serie anonieme tekeningen met ezels, heksen en hoeren – in plaats van heiligen – verkondigt de schilder zijn antikerkelijke opvattingen. Hij moet worden uitgeschakeld, maar dat gebeurt niet rechtstreeks. Goya’s muze Inés (Natalie Portman) wordt bij de inquisitie ontboden en belandt onterecht als ketter in het gevang. Goya probeert haar met hulp van broeder Lorenzo (Javier Bardem) vrij te krijgen, maar de onbetrouwbare geestelijke vergrijpt zich aan haar. Als zijn laffe daad uitkomt, vlucht Lorenzo naar Frankrijk. Later zien we hem terug met het overwinningsleger van Napoleon om als afgezant van de keizer grote schoonmaak te houden in Spanje.
Intussen kwijnt Inés weg in de gevangenis. Ze wordt volslagen krankzinnig door fysieke en mentale martelingen. Op zoek naar een uitweg voor haar lijden krijgt Goya te maken met de brandhaarden die Spanje teisteren: de opkomst en ondergang van Napoleon zorgen voor jaren van oorlog, wanhoop en geweld.
GOYA’S GHOSTS is geen diepgaand portret van de bevlogen schilder. Forman heeft een aangrijpend drama gecombineerd met een belangrijke episode uit de Spaanse geschiedenis – en dat in héél mooie beelden.